18.04.2012 - 17:12
Els ciutadans de Catalunya es podrien trobar amb la situació d’haver de pagar l’euro per recepta mèdica que aplicarà el govern de la Generalitat i l’augment de preu que suposarà el copagament farmacèutic que avui ha anunciat el ministeri de Sanitat espanyol; els usuaris hauran de pagar entre un 10% i un 20% per cada medicament, segons la renda. El conseller de Sanitat, Boi Ruiz, ha dit que els dos sistemes eren compatibles i que el govern estudiaria si mantenir l’euro per recepta o no.
Els pensionistes, que actualment no paguen res pels medicaments que consumeixen, n’hauran d’abonar un 10% del preu, amb un límit d’entre 10 i 20 euros cada mes, mentre que a les persones actives, que ja abonen el 40% de les receptes, se’ls augmentarà l’aportació fins el 50% o el 60%, segons la renda. Aquesta és la mesura que vol aplicar el govern espanyol i que ha explicat la ministra de Sanitat, Ana Mato. La mesura de copagament de la despesa farmacèutica es podria aprovar divendres al consell de ministres espanyol.
Per evitar perjudicar els malalts crònics, la proposta preveu algunes excepcions parcials, com ara que als pensionistes que gastin més de deu euros mensuals durant tres mesos consecutius, se’ls tornarà els diners que hagin abonat per sobre de trenta euros.
Els treballadors actius que tinguin una renda anual superior als 18.000 euros hauran de passar de pagar un 40% al 50% pels medicaments; els qeu tinguin la renda superior als 100.000 euros, hauran d’aportar el 60%, fins a un màxim de 60 euros mensuals.
Retallada a la sanitat
El copagament farmacèutic és una de les cinquanta mesures que ha plantejat Mato a les comunitats avui, per establir un catàleg de serveis socials, criteris comuns de qualitat i per a l’ús responsable d’aquests serveis, i garantir la sostenibilitat de la dependència.
Amb aquest nou paquet de mesures, el govern espanyol espera estalviar uns 3.700 milions d’euros, dels 10.000 que vol retallar en sanitat i educació amb ‘més racionalització, l’eliminació de duplicitats i l’eficiència en la gestió dels grans serveis públics’.