13.04.2012 - 12:35
L’economia espanyola pot ser la propera a caure per culpa de la mala gestió de la crisi del deute feta per Alemanya, diu el New York Times en un editorial titulat ‘Una sobredosi de dolor‘, en el qual reclamar més suport al creixement i menys mesures d’austeritat. El diari nord-americà carrega contra la política de Merkel i els seus aliats polítics de fer pagar els deutes dels països ‘asfixiant el creixement econòmic’, i diu que si la cancellera alemanya continua pressionant en aquest sentit, empenyerà a la caiguda de l’economia espanyola.
Considera que l’austeritat, la ‘cura prescrita’ per Merkel per a tot, no funciona per a res. Insisteix que després de setmanes d’una calma fictícia i malgrat les injeccions de liquiditat del Banc Central Europeu, els estats han tornat a la recessió, la desocupació continua augmentant i les previsions del dèficit han empitjorat. ‘Els mercats del deute estan especialment nerviosos per Espanya i Itàlia, dues de les majors economies d’Europa’, afegeix.
‘Un cicle destructiu que sempre va a la baixa’
Recorda el 25% de desocupació que hi ha a l’estat espanyol i avisa que es podria arribar a ‘nivells més alts de misèria’ per l’austeritat recollida en els pressupostos presentats pel govern espanyol després de l’oposició de la UE a les peticions de més flexibilitat fiscal. També considera que els objectius de dèficit –del 5,3% per al 2012 i del 3% per al 2013– són inassumibles, encara que es compleixi de manera rigorosa amb el pressupost, ja que les previsions més optimistes calculen que l’economia espanyol es contregui prou d’un 2% aquest any. ‘I com més es contregui el PIB d’Espanya, més cauran els ingressos, que requeriran més retallades pressupostàries. Es tracta d’un cicle destructiu sempre a la baixa’, alerta.
‘Estafar la força de treball del demà per a pagar la bombolla immobiliària d’ahir no té cap sentit econòmic’
El diari considera que, tenint en compte que cada economia europea té problemes diferents, els remeis també han de ser-ho. En el cas espanyol, el deute del sector públic és dels més baixos, però ha de reduir el deute privat arrossegat per l’esclat de la bombolla immobiliària, que a més va fer que els banc demanessin ajuda al govern.
Sense bones opcions per a reduir el dèficit, Rajoy ha proposat un seguit de ‘males mesures’, com són retallar les polítiques actives d’ocupació, la sanitat, l’educació o la inversió pública, necessària per a millorar la competitivitat. ‘Estafar la força de treball del demà per a pagar la bombolla immobiliària d’ahir no té cap sentit econòmic’, diu. I considera que les retallades s’haurien pogut evitar si Merkel hagués reconegut que per a restaurar la competitivitat al sud d’Europa cal ‘més inversió en reformes i creixement i una focalització menys obsessiva en l’aritmètica del dèficit a curt termini’.