10.04.2012 - 12:09
El govern espanyol va anunciar ahir per sorpresa una retallada de 10.000 milions d’euros en sanitat i educació -competències generalment autonòmiques. Ho va fer de forma inusual, després d’una reunió del nucli dur del govern a la tarda i a través d’una nota de premsa que no especificava res ni concretava res. Ahir era festa a la borsa i tot semblava indicar que Rajoy feia un moviment desesperat. Moviment, però, que no li ha servit de gran cosa: L’Ibex-35 ha obert amb pèrdues i, tot i que ha migdia s’han moderat, de seguida han tornat a caure per sota de l’1% negatiu. Més perillós encara és el ritme de la prima de risc, que continua enfilant-se i ja s’ha situat en 425 punts bàsics, el màxim des de novembre passat.
Nova retallada
Tan sols una setmana després de la presentació del pressupost ‘més auster de la democràcia’, el govern espanyol va anunciar ahir una retallada extraordinària en educació i sanitat que implicarà un estalvi de 10.000 milions que hauria d’ajudar a eixugar el dèficit, tal com li exigeix la UE.
Sobre les reformes, el comunicat del govern espanyol diu: ‘Totes aquestes decisions suposen l’adopció d’un calendari de reformes estructurals per a les pròximes setmanes que també inclouran privatitzacions i reformes en diferents àmbits orientades a la racionalització dels costos i la millora de competitivitat i la flexibilitat de l’economia espanyola, com en el sector energètic, la unitat de mercat, el mercat de lloguer, el foment de l’activitat emprenedora i les actuacions en recerca i desenvolupament’.
El text també parla d’evitar duplicitats i fa èmfasi especialment en l’ensenyament i en la sanitat. Aquesta retallada pot suposar gairebé un 10% del pressupost en sanitat.
De Guindos diu que la volatilitat dels mercats no els farà ‘perdre el rumb’
El ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, ha dit que la volatilitat dels mercats i de la prima de risc no faran ‘perdre el rumb’ al govern de Mariano Rajoy
De Guindos ha defensat la retallada en sanitat i ha recordat que la despesa sanitària havia crescut per damunt del PIB durant dècades; una situació comprensible en una altra època però no en l’actual, en la qual cal reduir el dèficit públic, segons que ha dit. De Guindos també ha declarat que les mesures anunciades no eren una resposta als mercats sinó un plantejament a mig i llarg termini.
Tant De Guindos com el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, han dit que les reformes de sanitat i educació s’aprovarien d’ací a poques setmanes i serien presentades durant aquest mes d’abril.
Acceleració de la venda d’entitats financeres
En la reunió també es va parlar de les reformes en l’àmbit financer. En concret, s’ha decidit d’accelerar la venda de les entitats financeres amb participació majoritària de l’estat, com Catalunya Caixa i el Banc de València, el procés de venda de les quals començarà dijous.
Ahir el ministre De Guindos havia plantejat en el copagament sanitari per a rendes altes, tot i que després el PP va sortir a desmentir-lo.
I el ministre Cristóbal Montoro va amenaçar de fer ben aviat ‘una revisió de les autonomies’.
L’oposició, en contra
L’anunci del govern de Mariano Rajoy de fer una retallada extraordinària en educació i sanitat per estalviar deu mil milions d’euros ha estat rebut amb crítiques dels partits a l’oposició i dels sindicats d’ensenyament i associacions de pares i mares d’alumnes. Els socialistes demanen la compareixença urgent de Rajoy al congrés.
La vice-secretària general del PSOE, Elena Valenciano, ha demanat a Rajoy que comparegui al congrés perquè expliqui el nou anunci de retallada de la despesa pública, perquè troba intolerable la manca de claredat en les declaracions d’intencions que ha fet l’executiu. Valenciano considera que el missatge que es trasllada a la ciutadania és de desconfiança i alerta que amb la retallada que es vol fer el sistema serà difícilment sostenible.
El coordinador dels diputats i senadors del PSC a Madrid, Francesc Vallès, ha dit que l’ajust en salut i educació que preveu el govern espanyol ‘és una retallada inassumible per a la majoria dels ciutadans’. Segons ell, ‘condemna a tenir un país pràcticament d’ignorants i en què l’accés a la sanitat pública de qualitat sigui inassumible per la gran majoria de la població’. Vallès parla de ‘la retallada més gran que ha patit mai l’estat del benestar en la història democràtica’.
Per la seva banda, el portaveu d’Esquerra Unida al congrés, Gaspar Llamazares ha parlat d’una ‘retallada de prestacions, activitat i llocs de feina, repagaments a més d’impostos i privatitzacions’.
El diputat Ricardo Sixto, d’EUPV, ha criticat el repagament plantejat per l’executiu per a la sanitat i que afecti les rendes de més de 100.000 euros; adverteix que ara ‘diu que paguin els rics per la sanitat i després voldrà que repaguem tots’.
Per la seva banda, la consellera d’Ensenyament catalana, Irene Rigau, ha declarat avui que la Llei d’Educació de Catalunya ja garanteix la racionalitat del sistema educatiu. Per la consellera, a Catalunya ja s’eviten duplicitats en l’ensenyament i ja es fa una gestió amb criteris de racionalitat.