06.04.2012 - 08:28
L’endemà mateix de proclamar unilateralment la fi de les operacions militars després d’haver ‘alliberat completament el territori’ de l’Azawad gràcies a l’ofensiva de l’última setmana, el secretari general del Moviment Nacional d’Alliberament de l’Azawad (MNLA), Bilal ag-Acherif, ha declarat la independència d’aquest extens territori desèrtic africà. La guerrilla assegura que respectarà les fronteres amb els nombrosos estats veïns i reclama a la comunitat internacional que reconegui el nou estat, que considera bressol del poble tuareg.
L’MNLA recorda que França va crear el 1960, ‘sense el consentiment’ de la comunitat de l’Azawad, l’estat de Mali i denuncia ‘les matances, les atrocitats i la humiliació, l’abandonament i el genocidi’ qua ha patit el poble tuareg el 1963, 1990, 2006, 2010 i 2012. La guerrilla també carrega contra ‘el comportament inhumà’ de Mali per haver utilitzat les sequeres a la regió per mirar de fer desaparèixer el poble tuareg.
‘Tenint en compte l’acumulació de més de cinquanta anys de mal govern i corrupció’, que ha posat en perill la vida dels habitants de l’Azawad, els rebels han decidit proclamar avui mateix ‘de manera irrevocable’ l’alliberament i la independència total del territori.
El govern francès ha estat el primer a reaccionar a la declaració i s’ha oposat a la independència de l’Azawad. ‘Una declaració unilateral d’independència que no té el reconeixement dels països africans no té cap significat per nosaltres’, ha dit el ministre de Defensa francès, Gérard Longuet, en declaracions a l’agència Reuters. També s’hi oposa la Unió Africana, que ha qualificat de ‘nul·la i sense efecte’ la declaració unilateral, i Algèria, país fronterer amb l’Azawad.
Ofensiva tuareg
Fa tot just una setmana, coincidint amb un cop d’estat militar a Mali, l’MNLA va començar una ofensiva per a alliberar la regió septentrional de l’Azawad. Dilluns, la guerrilla tuareg ja va anunciar la caiguda de Tumbuktú, l’última ciutat important de la regió que era en mans dels militars malinesos. Aleshores la guerrilla va decretar un alto-el-foc unilateral després d’alliberar completament l’Azawad i fer cas a la comunitat internacional, que reclama la fi dels combats a la zona, en paral·lel al restabliment del govern civil a Mali.
Dimecres, en efecte, els quinze membres del consell de seguretat de l’ONU van aprovar una resolució en què s’exhortava totes les parts a trobar una solució pacífica a la situació mitjançant el diàleg polític. L’ONU calcula que dues-centes mil persones han hagut d’abandonar la llar des del gener arran del conflicte, amb la consegüent amenaça de crisi humanitària.
Mentrestant, la Comunitat Econòmica d’Estats de l’Àfrica Occidental (CEDEAO) es va començar a reunir ahir per a decidir si s’envia una força militar regional a Mali per a restablir-hi l’ordre. Dilluns, aquest organisme ja havia decretat un ‘embargament total’ a Mali, econòmic, financer i diplomàtic, contra la junta militar sediciosa fins que no cedeixi una altra vegada el poder als civils a Bamako.