Lucía Etxebarria, víctima de la censura de Facebook per un article sobre Cristina de Borbó

  • A 'Cristina es tonta' comentava la implicació de la infanta en el cas Nóos

VilaWeb

Redacció

05.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un dels últims casos de censura de Facebook és el de l’escriptora Lucía Etxebarría, que ara fa un mes va publicar l’article ‘Cristina es tonta‘, sobre la implicació de Cristina de Borbó en el cas Nóos. El va publicar a la revista digital Allegramag i va enllaçar-lo al seu perfil de Facebook. L’endemà Facebook li va barrar les portes per haver publicat contingut inadequat. Tot i el temps transcorregut, aquests dies el cas ha estat molt comentat a la xarxa, arran de la publicació de l’article censurat al bloc d’Iñaki Anasagasti, històric dirigent del PNB.

Anasagasti i alguns blocaires més, com Àngel Canet Català, de +VilaWeb, han respost a la censura contra Etxebarria reproduint l’article i fent-ne difusió. Igual, doncs, que en el cas de la foto de Jordi Borràs, ferit pels mossos, que Facebook ha eliminat, la censura ha tingut un efecte contrari al que pretenia, i la difusió del contingut censurat ha estat més gran.

La revista Allegramag, que ella i uns amics seus van forjar per parlar de lleure, cultura i tendències, va publicar una nota explicant què havia passat. I es queixava: ‘Les opinions expressades en l’article poden ser polèmiques, però no per això deixen de ser certes (…). La Lucía només va servir-se del seu perfil com fem la resta de membres de l’equip d’AllegraMag: per consignar-hi l’enllaç a un article que ella havia publicat en una pàgina externa a Facebook. On és, doncs, la violació de les normes d’ús, veient que tota aquesta informació ni tan sols era allotjada a la gran xarxa social?’

Etxebarría, en un comentari publicat a Facebook pocs dies després, ironitzava sobre el blocatge dels comptes d’aquesta xarxa a partir de la seva experiència, car no era pas la primera vegada que veia restringit l’accés al seu compte. ‘Aquest perfil de Facebook ha estat blocat exactament cinc vegades, fins que finalment ha desaparegut. En tots els casos per denúncies. Van denunciar una foto de la meva filla petita amb bikini; el perfil va ser blocat. Una foto de la peça d’una exposició en què es veia una cosa semblant a un membre viril (no era clar si ho era o no); el perfil fou blocat. Una altra d’un noi dormint; el perfil fou blocat. Finalment, van denunciar un article sobre la infanta Cristina.’

Un altre cas de censura a Facebook:

La foto d’Angelo Cilia censurada pel Facebook s’escampa per la xarxa

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem