02.04.2012 - 06:00
Durant dècades les fronteres africanes van romandre inalterables. Només la invasió del Sàhara pel Marroc i Mauritània i el retorn d’Eritrea a la independència, després de la guerra amb Etiopia van alterar el dibuix dels estats que les colònies europees havient traçat. Aquest era un dibuix absolutament artificial que ara de sobte sembla qüestionat per tot arreu.
Primer va ser les diverses variants d’una Somàlia en guerra permanent, després va arribar la independència ja reconeguda de Sudan del Sud i ara han esclatat conflictes importants entre els tuaregs del nord de Mali i el seu govern mentre que l’antic regne de Barotseland, a Zàmbia, ha proclamat formalment la independència.
Els fets han passat els darrers dies. Després que el govern de Zàmbia es negués a reconèixer l’Acord signat el 1964 entre Barotseland i Zàmbia els polítics de l’antic regne han decidit ‘anunciar al món que han proclamat la independència i que no formen ja part de Zàmbia’.
Quan els britànics van decidir formar Zàmbia com a estat Barotseland va posar com a condició per a formar-hi part que es respectés l’acord signat entre el seu monarca i l’Imperi Britànic segons el qual se li reconeixen drets diferenciats de tipus cultural i l’obligació de ser consultats en diversos afers, especialment relatius a la propietat de la terra. El govern de Zàmbia ho va acceptar però, mai no va posar en pràctica les condicions del tractat i això ha menat a una llarga campanya política que ha acabat ara amb la proclamació de la independència després d’un darrer intent perquè l’acord fos acceptat.
De moment cap estat no ha reconegut Barotseland tot i que alguns països africans, entre els quals Sudàfrica, han expressat simpatia pels drets històrics de la seva població.