27.03.2012 - 14:15
Josep Maria Terricabras creu que s’ha de fer costat a la vaga general, que és un crit d’indignació. Des de la filosofia, sap que no pot definir les mesures econòmiques per fer front a la crisi, ‘però sí que puc fer una crítica seriosa al sistema capitalista que ens governa, que és l’arrel dels mals actuals. I plantejar grans preguntes per escritar nous camins: de qui depèn l’economia mundial; de la funció social de la banca; de com han d’intervenir els estats en l’economia pública i els serveis públics…’
—Com a filòsof, parleu-me de les raons d’aquesta vaga general.
—Les vagues generals actuals ja no mantenen la raó per la qual van ser fetes les primeres vagues generals, que eren d’absoluta confrontació contra el poder i el capital. Eren impensables els serveis mínims. Avui les vagues generals són pactades. I en aquesta vaga general hi veig és la forma ritualitzada del que va ser el moviment del 15-M, el moviment dels indignats. Hi ha diferències, és clar: els sindicats han plantejat propostes alternatives a les mesures del govern, fet que el moviment del 15-M tenia dificil d’articular. Però tots sabem que aquesta vaga general és un esgarip, és el crit del Munch, d’indignació i de ràbia contra unes mesures que no es tocaran.
—Silenciar l’esgarip no aplacarà el malestar.
—S’ha de fer costat al crit d’indignació i s’ha de fer costat al 15-M, i també a la vaga general. Però alhora s’hauria de mirar de construir uns camins alternatius. Com a filòsof no puc definir noves mesures econòmiques, però sí que puc fer una crítica seriosa al sistema capitalista que ens governa, que és l’arrel dels mals actuals. D’això ara no ens en recordem. No recordem que a l’inici de la crisi Sarkozy va dir que calia refundar el capitalisme. Després no ho ha tornat a dir mai més. Ara el que fan els governants és procurar que els impactes negatius del capitalisme siguin menors, però ja no parlen de refundar el sistema. Però així no s’arreglen les causes del problema. Els camins han de ser estructurals.
—Parleu de construir una societat nova?
—Sí, això és un debat molt gros, que vol dir plantejar-nos grans preguntes: de qui depèn l’economia mundial; de la funció social de la banca; de com han d’intervenir els estats en l’economia pública i els serveis públics…
—En canvi, el govern planteja com a alternativa a la crisi el projecte d’EuroVegas.
—Es pensa a curt termini i es vol apagar focs. No. Hem d’atacar l’origen del foc i no les conseqüències del foc.