El tomb sobiranista de Convergència irrita el PP

  • Els populars amenacen de retirar el suport a Artur Mas · ERC demana d'abandonar els pactes amb el PP

VilaWeb
Redacció
27.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Que el congrés de CDC hagi assumit l’objectiu de l’estat propi ha irritat el PP, amb qui CiU ha pactat els dos últims pressupostos de la Generalitat, i ha obert la porta a una entesa millor amb ERC. La geometria variable sembla que, després d’aquest cap de setmana, pot portar a una aproximació de convergents i republicans; el secretari general de CDC, Oriol Pujol, va admetre ahir que ERC era ‘el company de viatge indiscutible’ en el pacte fiscal, però Oriol Junqueras hi posa condicions.

Junqueras demana a CDC que trenqui les relacions amb el PP, si vol fer creïble la seva opció per un estat propi. ‘Esquerra està esperançada, però alhora inquieta i preocupada, perquè ens agradaria que fos veritat que Convergència opta clarament per l’estat propi i pel dret a decidir’; però,  malauradament, els fets –en forma de pactes amb el PP per l’aprovació dels pressupostos, la CCMA o la reforma laboral– tendeixen a desmentir les paraules de CDC. ERC demana, doncs, que deixi d’haver-hi pactes amb el PP.

En canvi, la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, ja ha amenaçat de retirar el suport dels populars al govern d’Artur Mas, si l’executiu català fa seus els postulats independentistes preconitzats pel congrés de CDC: ‘Si el full de ruta del govern és el de l’estelada, el PP no hi serà, serà contra seu.’ Ara els populars obriran un període de reflexió sobre les seves relacions amb CiU després del congrés de Reus de CDC, en què, per primera vegada, la consecució d’un estat propi per a Catalunya és un dels objectius del partit.

Camacho, que ha obert la porta del PP als votants de CDC descontents amb el tomb independentista, ha demanat una reunió amb el president de la Generalitat, Artur Mas, perquè li aclareixi si l’acció del seu govern s’alterarà després del congrés.

Solidaritat demana a CDC que trenqui tots els pactes amb el PP

El secretari general de Solidaritat per la Independència, Uriel Bertran, ha celebrat que CDC ‘s’hagi convertit a l’independentisme’, però li demana ‘que comenci a exercir de practicant’.

Mentre aprecia que CDC assumeixi com a objectiu l’assoliment d’un estat, el diputat de SI assegura que des del seu partit afavoriran que CDC treballi per la independència. Com a primer pas en la pràctica de l’independentisme, Bertran demana al partit del govern de trencar ‘tots els acords que tingui amb el PPC, començant per l’acord a la CCMA’. Per SI, la idea de Mas d’una hisenda pròpia, en cas que no s’aconsegueixi el pacte fiscal, és un ‘objectiu irrealitzable’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any