25.03.2012 - 20:00
Palma és l’escenari aquest vespre d’una gran manifestació en defensa de la llengua i contra els atacs del govern de José Ramón Bauzá al català amb el lema ‘Sí a la nostra llengua‘. La convocatòria ha superat totes les expectatives i omple els carrers del centre com fa temps que no es veia. L’organització ha xifrat l’assistència en uns cinquanta mil assistents. El tren de Manacor no ha pogut encabir tots els passatgers que volien pujar-hi i molts han quedat a les andanes dels seus municipis.
A la capçalera hi ha personalitats de la política, els sindicats, la cultura i l’activisme com Biel Mesquida, Maria del Mar Bonet, Antònia Vicens, Miquel Calçada, Titot, Biel Cantader, Jaume Mateu, Gabriel Janer Manila, entre més.
La manifestació és plena de pancartes amb lemes com ‘En català, única llengua pròpia de Mallorca’, ‘Volem l’escola en català’, No mos faran callar’ i ‘No mos ficau mà a la llengua’. També es poden veure pancartes de pobles: ‘Felanitz per la llengua’, ‘Inca per la llengua’, etc. Molts dels assistents porten llaços amb la senyera com els que el govern va voler prohibir a les escoles.
Un grup del sindicat d’estudiants SEPC s’han vestit de blanc amb màscares blanques i una pancarta en solidaritat a Jaume Bonet, que fa vint-i-cinc dies que fa vaga de fam per la llengua. Quan la manifestació passa per davant les escales on s’han situat, els aplaudeix tothom.
L’últim bloc de la manifestació està format per les organitzacions de l’esquerra independentista que ja fa mesos que mou la campanya ‘Mallorca en català’ per tots els pobles i ciutats de l’illa.
Desenes d’entitats i més d’un centenar de personalitats donen suport a la marxa, que surt de la plaça d’Espany i caminarà fins el Consolat de Mar, tot passant per Oms, la Rambla, el carrer de la Riera, el carrer Unió, el Born, el carrer d’Antoni Maura i el passeig Sagrera.
El president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, considera que la manifestació ‘ha de ser un clam tranquil i en positiu a favor de la llengua, que agruparà persones de totes les edats, ideologies i orígens socials’. Aquest clam positiu, segons el president, ‘contrastarà i serà una resposta a la negació dels nostres drets lingüístics que suposa la llei de funció pública’. El president de l’OCB confia que la manifestació serà massiva. Molts pobles de Mallorca han organitzat autocars per assistir-hi.
La marxa ha estat convocada per l’Obra Cultural Balear, pel Consell de la Societat Civil de Mallorca (integrat per més de 50 entitats i organitzacions socials) i per una Comissió Organitzadora integrada per l’Associació de Premsa Forana, la Federació de Música i Ball de Mallorca, la Federació d’Associacions de Veïns, els Joves de Mallorca per la Llengua, l’Associació Cultural Albopàs, el GDEM, el Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, els Escoltes de Mallorca, el Santuari de Lluc, FAPA-Mallorca, el Moviment per la Llengua, el Moviment d’Escoles Mallorquines, la Unió de Pagesos, CCOO, STEI-i, UGT, CGT i el GOB.
Divendres, a Can Alcover-Espai de Cultura de Palma, es va presentar el manifest ‘Crida ciutadana per la llengua’. El text, signat per 158 personalitats destacades de la societat civil de les Illes, dóna suport a les mobilitzacions per la llengua organitzades per diferents col·lectius ciutadans, i fa una crida a participar a la manifestació d’avui. El manifest va ser presentat per la vice-presidenta de l’OCB, Marisa Cerdó, a un acte que va comptar amb la presència d’un centenar dels signants. Cerdó va fer pública la llista provisional de les personalitats que hi ha donat suport, a la qual és previst que s’hi afegeixin més noms.
Entre les personalitats que han signat el manifest destaquen les actrius Maruja Alfaro i Caterina Alorda, l’escriptor Sebastià Alzamora, l’actor Simó Andreu, l’ex-entrenador del Mallorca Jaume Bauzà, el teòleg i escriptor Bartomeu Bennàssar, el vice-president de l’AELC a les Illes Miquel Bezares, el president de la Fundació s’Olivar Joan Carrero, l’ex-president de l’OCB Climent Garau, l’actor Antoni Gomila, el catedràtic Josep Antoni Grimalt, l’escriptora Maria de la Pau Janer, el president de la secció filològica de l’IEC Isidor Marí, l’historiador Josep Massot i Muntaner, l’actor Carles Molinet, la lingüista Aina Moll, el professor Gabriel Oliver ‘Majoral’, el músic Antoni Parera Fons, el catedràtic Damià Pons, l’escriptor Antoni Serra, el pintor Andreu Terrades, el professor Joan veny i la vice-presidenta del PEN Club Antònia Vicens.