Intel·lectuals del Principat criden a la mobilització pel català a les Illes

  • Josep Maria Espinàs, Albert Sánchez Piñol i Julià de Jòdar donen suport a la marxa d'Illencs pel Català

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.03.2012 - 17:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els escriptors Josep Maria Espinàs, Albert Sánchez Piñol i Julià de Jòdar han participat avui a la compareixença pública d’Illencs pel Català, una xarxa de residents illencs a Barcelona preocupats pels retrocesos en política lingüística a les Illes Balears, per donar suport a la manifestació que sota el lema ‘Aturem l’extermini del català a les Illes’ ha convocat aquest col·lectiu demà a dos quarts de nou als Jardinets de Gràcia de Barcelona, en solidaritat amb la gran marxa per la llengua que es farà a Palma diumenge.

La portaveu de l’entitat, Irene Jaume, ha explicat que ‘la iniciativa surt de la preocupació generada entre gran part de la comunitat illenca al Principat per la situació d’apartheid lingüístic que el govern de José Ramón Bauzá practica a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera’. En aquest sentit, Jaume considera que ‘el conjunt d’agressions que la llengua i la cultura catalanes estan patint a les Illes són part d’una planificació perfectament estudiada des dels grups de pressió de la dreta espanyola, especialment la FAES, i que ja ha estat posada a la pràctica al País Valencià i a Galícia’. Per la portaveu d’Illencs pel Català, ‘el govern de Bauzá és titella de grupúsculs ultraconservadors, com el Círculo Balear, que no representen el sentiment de la immensa majoria de la ciutadania illenca’.

Josep Maria Espinàs ha mostrat la seva preocupació per ‘una situació molt complexa’ i ha recordat que des dels anys cinquanta fins ara ha viscut agressions contra la llengua catalana i que, malgrat els avenços en alguns àmbits al conjunt dels Països Catalans, iniciatives com les de l’executiu Bauzà constaten que ‘els enemics del català han anat rearmant-se amb el pas del temps’. Per la seva banda, Sánchez Piñol ha defensat que ‘no existeix cap conflicte lingüístic al carrer, ni al Principat ni a les Illes, i que quan la llengua pròpia del país està en condicions desfavorables, com el cas del català, el que hauria de fer un govern decent és defensar-la i no atacar-la’. Julià de Jòdar ha proposat que es basteixi des de la base un moviment en defensa de la llengua ‘a tots els racons del país’ i ha denunciat ‘la nul·la determinació de les institucions de Catalunya a l’hora de defensar la cultura comuna de tots els Països Catalans’.

Sindicats d’Educació americans donen suport a la vaga de fam de Jaume Bonet

Jaume Bonet, que porta vint-i-dos dies en vaga de fam per la defensa de la llengua, continua rebent suports de tot arreu. Un dels últims ha arribat de la Confederació d’Educadors Americans (CEA), que aplega més de cinc milions de treballadors de l’Educació del continent americà. La CEA ha mostrat la seva solidaritat amb Bonet per ‘tirar endavant la defensa de la llengua pròpia amb una vaga de fam’.

‘Els treballadors de l’Educació del continent americà ens afegim a la lluita pel respecte i la preservació de les identitats’, diuen en una carta enviada a Jubilats per Mallorca, i destaquen ‘no només la defensa de la cultura pròpia sinó també una lluita que permet construir millors condicions per a la vida quotidiana i la relació entre els pobles’.

La carta, signada pel president de la CEA, Fernando Rodal, acaba celebrant el respecte a les identitats dels pobles i el dret a exercir-les.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any