18.03.2012 - 06:00
Des de la vaga de fam de Jaume Bonet fins a la manifestació de diumenge vinent a Palma, la societat civil ha intensificat la mobilització en defensa de la llengua a les Illes coincidint amb l’aprovació per part del govern de José Ramón Bauzá de la modificació de la llei de la funció pública, que desfà la normalització lingüística del català. L’Asssemblea de mestres i professors en català, constituïda ahir, encapçala la protesta en la comunitat educativa.
Més de mig centenar de centres de primària i de secundària de les Illes (trenta-dos de Mallorca, una desena de Menorca i una dotzena de les Pitiüses) s’han constituït en aquesta assemblea per defensar la llengua dels atacs del govern de José Ramón Bauzá. L’assemblea ha fet una crida a tota la comunitat educativa perquè es mobilitzi.
‘Si el govern porta a terme algunes mesures, pot ser que els alumnes perdin la possibilitat d’expressar-se en català’, ha alertat un dels membres de la plataforma, Joan Planas, que ha confiat que cap de les iniciatives que faci l’assemblea tingui represàlies per part de la conselleria d’Educació. ‘Seria una aberració natural i política que el govern atacàs les manifestacions en defensa de la llengua’, ha dit.
De fet, els membres de l’assemblea han destacat el propòsit d’establir una xarxa de docents en actiu, tant dins com fora dels centres, que estiguin preparats per actuar i dur a terme mesures de pressió conjuntes per defensar la normalització lingúística.
També han preparat una llista de motius que faran arribar als pares dels alumnes en què destaquen la preocupació per la possibilitat que els alumnes acabin separats per raó de la llengua ‘quan haurien de créixer junts compartint experiències’.
Una altra de les reivindicacions de l’assemblea és que IB3 emeti íntegrament en català i que es recuperi la Ràdio i Televisió de Mallorca.
Aquesta iniciativa conflueix amb el moviment Enllaçats pel català, que ha fet que desenes d’escoles i d’instituts de tots els racons de les Illes Balears hagin fet visible la defensa del català penjant llaços amb la senyera a les façanes dels centres educatius.
‘Sí a la nostra llengua’
Segons l’OCB, ‘l’única resposta pot ser una mobilització ciutadana massiva i sense precedents, que demostri a l’executiu el clam social a favor de la llengua pròpia i dels drets lingüístics’. L’entitat fa una crida al conjunt de la ciutadania -militants i votants del PP inclosos-, i especialment a les més de dotze mil persones, entitats i institucions que han rebut el menyspreu del govern, a participar als mobilitzacions per la llengua organitzades arreu de Mallorca i a assistir a la manifestació ‘Sí a la nostra llengua‘, que es farà el 25 de març a Palma.
Avui, per exemple, en el marc d’aquesta mobilització hi ha actes convocats a Vilafranca, Santa Margalida, Campanet, Artà, Pollença, Calvià, Valldemossa, Sant Jordi, Santanyí, Ariany i Lloret