14.03.2012 - 13:46
VilaWeb ha preguntat a Albert Pèlach, director general del Grup Enciclopèdia Catalana, com valora el final de l’Enciclopèdia Britànica en paper i el pas cap al format digital. Ha dit: ‘L’entenc, perquè nosaltres hem fet el mateix. Nosaltres ja fa quatre anys que no reeditem l’Enciclopèdia Catalana en paper. Ni l’oferim ni la venem i crec que avui no ens en queden existències. En paper només publiquem uns suplements anuals d’actualització destinats a aquelles persones que ja tenen l’enciclopèdia en paper. Vam prendre la decisió el 2008, coincidint amb l’obertura de l’Enciclopèdia.cat a la consulta universal.’
Segons Pèlach: ‘Aquest anunci de l’Enciclopèdia Britànica ja és la segona vegada que es produeix. Fa uns anys ho van dir i al cap de sis mesos van rectificar . Ara aquest anunci sembla més creïble, perquè en aquest temps l’Enciclopèdia Britànica ha anat apostant pel tema digital’.
Pèlach recorda que la Gran Enciclopèdia Catalana és a internet des del 1997. I l’última aposta empresarial en l’àmbit dels continguts online l’han fet en l’àmbit dels telèfons intel·ligents: Actualment ja es pot adquirir el diccionari català, el català-anglès i el diccionari de sinònims per a Iphone i Android.
Pèlach es referma en la idea que la nova vida d’enciclopèdies i diccionaris és a internet i assegura, sense concretar, que Enciclopèdia.cat presentarà després de l’estiu una nova oferta online de continguts, amb nous fons editorials, incorporant l’àrea ‘Premium’…, continguts que seran de pagament.
‘És un negoci diferent i complementari. A Enciclopèdia Catalana ens seguim guanyant la vida amb els volums en paper, però hem anat variant el catàleg, avui és molt diferent i ja no té com a columna vertebral l’enciclopèdia. Fem llibres de referència i de consulta, hem reconvertit el negoci amb altres tipus d’obres’, explica Albert Pèlach.