Govern, partits i entitats, satisfets però expectants, amb la decisió del TSJC

  • La consellera, satisfeta amb la decisió del TSJC · Muriel Casals: 'Ni els més recalcitrants no gosen travessar algunes línies vermelles'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Redacció

09.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Irene Rigau, es va declarar satisfeta amb la resolució del TSJC sobre el recurs que havia presentat el govern a la interlocutòria del tribunal sobre la llengua a l’escola. En una conferència de premsa –’que fem amb molt de gust’–, la consellera va dir: ‘Avui és un bon dia perquè podem celebrar que tenim una llei que val’. Els partits es van declarar satisfets, però expectants per l’escletxa que pot obrir la decisió. Somescola.cat va aplaudir que el TSJC hagués ‘desautoritzat’ el Suprem, però que continuarien atents.

 

‘El consens sobre la LEC es manté intacte en tots els punts essencials que la va permetre. Hem donat la sentència a tots els grups parlamentaris i ells en faran la valoració particular’, va dir Rigau. ‘Ens preocupava que, arran d’unes denúncies individuals, se’n derivés un canvi del model educatiu de Catalunya. I això no s’ha produït. Aquesta era la nostra preocupació principal. El fet que per unanimitat dels membres del tribunal resti sense efecte la discussió del model és, doncs, molt important.’

Segons Rigau, quan el Suprem dictà la seva resolució no hi havia la LEC actual, que ja preveu una atenció lingüística individualitzada en el segon cicle d’educació infantil quan ho demanin les famílies.

I encara: ‘La resolució constata la validesa del model lingüístic i garanteix els drets dels alumnes de Catalunya… El domini de les dues llengües no depèn del nombre d’hores en què els alumnes s’escolaritzin en cadascuna… Hem de continuar treballant pel coneixement de les dues llengües, però no hem de canviar res del nostre model’.

Artur Mas: ‘Es manté el model d’immersió lingüística’

El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer també unes declaracions d’urgència, quan va saber la decisió dels magistrats del TSJC sobre la llengua a l’escola. ‘Pel que sabem, i amb prudència fins que no en llegim la lletra petita, podem dir que som on érem i que no ens mourem d’aquí.’ Quant a les excepcions ‘ja són les previstes per les lleis actuals i si s’ha d’afinar alguna coseta, ja es farà’. De totes maneres, va dir que no es estaria definitivament satisfet fins que no hagués pogut llegir la sentència sencera.

Els partits, satisfets però expectants

Segons el responsable d’Educació i Universitats del PSC, Daniel Font, els socialistes valoren positivament la interlocutòria del TSJC perquè valida la immersió lingüística, alhora que garanteix els drets del pares que reclamen un tractament ‘individualitzat’ dels seus fills. I ha celebrat que la sentència posés fi a l’interrogant sobre la llengua de les escoles catalanes, que segueix un ‘model d’èxit que assegura el coneixement de les dues llengües al final de l’educació obligatòria’. De passada, ha atacat el PP perquè té, ha dit, ‘objectius no explícits’ i sense relació amb la política lingüística, com la creació d’una doble xarxa escolar.

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha valorat positivament que el TSJC hagi avalat l’actual model d’immersió lingüística, però la ‘mala notícia’ és que la qüestió no es pot considerar tancada perquè la ‘bretxa es manté oberta’. Herrera ha recordat que l’origen de l’actual situació és la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l’estatut i ha augurat que després de la decisió d’avui hi pot haver situacions de més conflictivitat en algunes escoles catalanes, si més pares d’alumnes demanen que la llengua vehicular dels seus fills sigui el castellà.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha fet una crida a la unitat social i política per a defensar la immersió lingüística d’una decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que, a parer seu, ‘obre incògnites’. Ha demanat al Departament d’Ensenyament que doni instruccions clares als docents i els protegeixi perquè no resti ‘cap escletxa’. Ha censurat que un organisme com el Tribunal Suprem pugui posar ‘en perill’ les bones pràctiques de la societat catalana per ‘decisions polítiques de caràcter egoista’, oimés que l’escola catalana és un model d’èxit valorat per les institucions europees.

Solidaritat ha lamentat que el TSJC s’hagués limitat a indicar que han de ser els ‘jutges espanyols’ del Tribunal Suprem (TS) els qui dictaminin sobre la continuïtat de la immersió lingüística. El diputat Alfons López Tena ha emplaçat els magistrats del TS a inhibir-se’n, recordant que ja tenen prou feina amb ‘casos de corrupció’, en els quals hi ha implicats alguns jutges.

Pel portaveu adjunt del PP al Parlament de Catalunya, Santi Rodríguez, la interlocutòria del TSJC ‘no toca el problema de fons’ del model lingüístic català, sinó solament sobre un cas concret i, per tant, el PP no en fa cap mena de valoració, ni positiva ni negativa. El TS sí que es va pronunciar sobre el model, però el TSJC no ha dirimit quin sistema s’hauria d’aplicar o sobre la idoneïtat del model actual. El seu partit és contrari, diu, a la segregació per aules i defensa un sistema integrador que garanteixi l’equitat en l’ensenyament de les dues llengües.

Muriel Casals: ‘Ni els més recalcitrants no gosen travessar algunes línies vermelles’

‘Ens alegra que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya desautoritzi el Suprem’, va declarar la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, en la compareixença de la plataforma Somescola.cat: ‘La resposta a la demanda que el castellà fos vehicular a l’ensenyament és que no.’ També va recalcar les ‘línies vermelles que ningú no gosa travessar, ni tan sols els més recalcitrants’.

Ara, va avisar, la plataforma restarà atenta al recurs interposat contra la interlocutòria, que diu que pot haver-hi excepcions especials. De passada, va recordar que al País Valencià hi havia milers d’infants que no podien estudiar en català i la contradicció que això palesava: de reivindicar una llengua i de no respectar gens l’altra.

Josep Maria Cervelló, d’USTEC, féu observar la paradoxa d’una sentència redactada en espanyol i prou. ‘Això vol dir que la justícia del país té un deute molt gran amb la llengua.’ I que Somescola s’oposava frontalment a la judicialització de la qüestió lingüística; que ‘si ningú volia desmuntar el sistema educatiu i desplaçar el català amb aquesta actitud, havia fracassat, perquè s’ha trobat tot un poble al davant’. I encara: ‘Si la sentència no va més enllà i no universalitza la qüestió és perquè els vam parar els peus democràticament quan vam convocar totes les escoles i instituts del país davant les cases de la vila; va ser una gran mobilització el mateix dia que començava el curs escolar, i vam demostrar que el país no estava disposat a retrocedir.’ 

Més informació: La justícia posa condicions a la immersió

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem