Mascarell presenta les bases del nou Pla de Museus de Catalunya

  • Proposa d’instituir un nou Museu Nacional d'Història de Catalunya i una Agència Catalana del Patrimoni Cultural

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Montserrat Serra

08.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, acompanyat del director general de Patrimoni Cultural, Joan Pluma, va presentar les ‘Bases del nou pla de museus de Catalunya’ (document, pdf), que vol ser el document primordial del desplegament del pla de museus, que el departament voldria portar a terme entre el 2012 i el 2020. La finalitat del pla és de permetre una gestió més eficaç del patrimoni a base d’organitzar els museus sectorialment i territorialment. També proposa d’instituir l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, encarregada de formar una Col·lecció Nacional d’Art, una Col·lecció Nacional de Fotografia i els Dipòsits Nacionals d’Art i Arqueologia, i de restructurar el sector de la restauració i conservació del patrimoni.

El pla, que s’anirà debatent i definint en paral·lel al Pla estratègic de Cultura 2021 i l’Acord Nacional per a la Cultura, organitza el conjunt de museus en quatre grans àmbits, que anomena constel·lacions, determinats per una afinitat temàtica i encapçalats per quatre grans museus del país: el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) vinculant els museus d’història de l’art; el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) vinculant museus i fundacions d’art contemporani; el futur Museu Nacional d’Història de Catalunya (MNHC), vinculant els museus d’història de la societat; i el Museu Nacional de les Ciències Naturals (MNCN), que vincularà els museus de ciències i quinze espais naturals protegits.

Mascarell ha posat un exemple del perquè cal reorganitzar els museus a fi de fomentar la cooperació entre ells: ‘No pot ser que el MNAC i el consorci de la Vall de Boí no tinguin cap mena de relació entre ells. Això no té cap lògica, quan el MNAC acull les pintures romàniques i a Boí es troben les esglésies d’on van sortir aquestes pintures.’

Destacar la creació d’un nou Museu Nacional d’Història de Catalunya que s’inauguraria el 2019. És aquest any quan s’acaba el contracte d’arrendament de la seu actual del museu, al Palau de Mar, de manera que caldrà prendre una determinació sobre un canvi de seu. També s’apunta altres nous projectes com el Centre del Patrimoni ‘Max Cahner’ al Palau Moja, el nou complex de Tabacalera de Tarragona que acollirà la seu del Museu nacional de Tarragona (avui encara de titularitat estatal) i un nou dipòsit Nacional de Materials Arqueològics. També s’ha de construir un nou dipòsit nacional d’art, que encara no té un espai determinat. I la creació de set xarxes territorials per donar suport als museus locals repartits per tot el territori. En són al voltant d’un centenar, la majoria amb una dotació econòmica molt petita.

El pla preveu a creació de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, concebuda com una eina de coordinació i producció de recursos. Serà funció de l’agència incrementar els visitants dels museus. L’objectiu que es fixa el departament és passar de 22 milions de visitants actuals a 25 milions l’any 2014. L’agència també serà l’encarregada de fomentar el patrocini, amb l’objectiu d’obtenir tres milions d’euros l’any vinent. També des de l’agència s’articularà el que anomenen ‘Recursos de suport als museus’. Inclou: la Col·lecció Nacional d’Art, que englobarà totes les col·leccions de titularitat de la Generalitat, amb la voluntat de difondre-les més i millor; i la Col·lecció Nacional de Fotografia, amb voluntat de promoure el patrimoni fotogràfic. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem