El congrés espanyol desestima la dació en pagament

  • ICV ha presentat una moció perquè sobre 'un problema que afecta 300.000 famílies, desnonades per la impossibilitat de pagar la hipoteca' · PSOE i CiU s'han abstingut i el PP ha votat en contra

VilaWeb

Redacció

06.03.2012 - 21:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del congrés espanyol ha desestimat aquest vespre la moció sobre la dació en pagament com a mecanisme habitual i obligatori de les entitats financeres per a saldar deutes hipotecaris. El debat s’ha fet arran de la moció presentada per ICV amb l’objectiu ‘d’abordar el problema que afecta 300.000 famílies, que es troben que no poden pagar la hipoteca, embargades, desnonades i amb una motxilla amb un deute per molt de temps’, diu el diputat Joan Coscubiela a VilaWeb.

La votació de la moció ha tingut el vot favorable de 36 diputats, del grup Esquerra Plural, el PNB i del grup mixt. El Partit Popular ha votat en contra amb els seus 181 diputats, mentre que CiU i PSOE s’han abstingut (118 vots).

Entre les mesures previstes per la moció, hi ha la dació en pagament per part d’entitat participades pel FROB (és a dir, sostentades amb recursos públics) a les famílies hipotecades amb aquestes entitats; que els habitatges que obtinguin les entitats a conseqüències d’un procés d’execució no s’emprim per a especular sinó com a habitatge social; reformar la llei hipotecària i la mercantil per fixar límits a l’endeutament de les famílies i als interessos de demora en cas d’impagaments; etc.

‘Mentrestant, el PP insisteix amb el codi de les bones pràctiques, que és una presa de pèl’, es queixa Coscubiela, i recorda que aquest codi que va presentar el ministre Luis de Guindos ‘és el codi de bones pràctiques que ja tenen algunes entitats financeres’: És estrictament voluntari i la seva validesa és la mateixa tant si es publica al BOE com a la gaseta de qualsevol poble. De Guindos va plantejar que el codi contemplés que les entitats poguessin buscar alguns mecanismes per a les famílies en situació d’exclusió (tots els membres desocupats i sense ingressos), però això és una maniobra de polític ‘trilero”.

Coscubiela retreu al govern espanyol que no vagi al fons de la qüestió. ‘Demanem que les entitats financeres facin el mateix que fan amb les immobiliàries, que com que són empreses, només responen amb els béns de l’empresa. En canvi, a les famílies, els hi persegueixen els béns presents i futurs.’ El diputat recorda la quantitat de famílies que s’han trobat amb deutes molt elevats i qualifica l’actuació de les entitats bancàries de ‘comportament miserable’. A més, considera que podrien donar major utilitat social als habitatges: ‘Si en comptes de desnonar la gent i quedar-se l’habitatge, busquessin fórmules per substituir el pagament de les hipoteques per una mena de lloguer social, tindrien uns ingressos, no com ara, que tenen els habitatges allà immòbils’.

També destaca la gran mobilització social i la tasca d’entitats com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). En aquest sentit, recorda que a banda de la moció, el seu grup ha presentat dues proposicions de llei i que també hi ha pendent la ILP presentada per la PAH. ‘Insistirem en aquesta qüestió durant tota la legislatura, fins que acceptin d’entrar en matèria’, sentencia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem