07.03.2012 - 06:00
Els vint-i-quatre magistrats de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) deliberen avui sobre el recurs presentat per la Generalitat a la sentència que obligava les escoles a incloure el castellà com a llengua vehicular. L’expectació per la decisió del tribunal és enorme i ja fa dies que les entitats de defensa del model d’immersió lingüística fan campanyes i mobilitzacions, com l’enviament de cinquanta-cinc mil missatges al TSJC.
El 2 de setembre el TSJC va dictar una interlocutòria (pdf) donant al Departament d’Ensenyament un termini de dos mesos perquè introduís el castellà com a llengua vehicular a les escoles. D’aquesta manera volia fer complir les sentències del Tribunal Suprem espanyol, que havia rebut queixes de quatre famílies, i del Tribunal Constitucional, contra l’estatut.
La sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’estatut considera el castellà llengua vehicular de l’ensenyament, igual que el català. Uns pares van demanar empara al Suprem i aquest els va donar la raó.
El recurs de reposició de la Generalitat que avui estudia el TSJC es basa en la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), que també és recorreguda al TC pel Partit Popular. No és clar que avui mateix hi pugui haver sentència, però s’espera que hi haurà les habituals filtracions sobre la deliberació.
Preparen la resposta ciutadana
L’expectació en les entitats de defensa del model d’immersió en català ha crescut els últims dies. Somescola.cat, que fa uns quants mesos va encapçalar la reacció social contra la interlocutòria del TSJC, ha fet un comunicat: ‘Arran de la imminència de la sentència judicial que ha de decidir si l’actual sistema d’immersió lingüística a les escoles de Catalunya continua essent vigent, Somescola.cat prepara una resposta col·lectiva en defensa del català als centres d’ensenyament del país.’
Somescola.cat aplega el conjunt d’entitats cíviques, culturals i de tot l’àmbit educatiu que es va mobilitzar arran de les sentències del Tribunal Suprem espanyol, però fa uns mesos va néixer una altra iniciativa, Escola en català, que pretén blindar per llei el català com a única llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya a través d’una campanya de recollida de signatures.
Enllaços
Array