01.03.2012 - 06:00
Milers d’estudiants van sortir ahir al carrer, a tot el país, per contestar les retallades i el nou model de governança. A Barcelona la manifestació va avançar pel centre, sota el lema ‘No pagarem la seva estafa, Salvem la universitat pública’. El punt de tensió va arribar davant la Borsa de Barcelona, quan alguns manifestants van tirar pedres i pintura als mossos que custodiaven l’edifici.
La manifestació de Barcelona va transcórrer amb normalitat fins al final, però llavors un grup es va separar de la manifestació i va anar a la seu de la Borsa de Barcelona. D’acord amb el relat d’alguns testimonis a Twitter, hi va haver escomeses policíaques a l’entrada de la UB pel carrer de la Diputació, hi hagué contenidors cremats al carrer d’Enric Granados i els mossos van detenir dos manifestants.
Gentada a València
El centre de València es va omplir amb una gernació presidida per una pancarta que deia: ‘Un ensenyament públic i de qualitat’. I centenars d’estudiants van col·lapsar el trànsit del centre de València durant tres hores, després de la manifestació de migdia. Cap a les tres, quan la manifestació multitudinària ja s’havia acabat, un grup va tallar el trànsit al carrer de Xàtiva, davant l’IES Lluís Vives, i al cap de poc un miler de concentrats van anar a demanar la dimissió de Paula Sánchez de León davant la seu de la delegació del govern. Després de passar per la casa gran i per la ronda interior, van anar fins a la seu del PP, on van fer una plantada; finalment, van tornar a l’IES Lluís Vives.
A Palma, més d’un miler d’estudiants van anar fins al Consolat de Mar escandint ‘Seva és la crisi, nostra és la lluita’.
De manifestacions, n’hi hagué a desenes de poblacions més: Alacant, Castelló, Girona, Lleida, Manresa, Sabadell, Tarragona, Vilafranca del Penedès, etc.
La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) havia cridat a fer vaga a les universitats públiques catalanes contra les retallades i el nou model de governança. I dimarts al vespre ja hi hagué tancades en algunes universitats i instituts de tot el país. La vaga, acompanyada de les manifestacions, tenia el suport de sindicats d’estudiants, com el SEPC, i del personal d’administració i serveis i docent i investigador (PAS i PDI).
A Catalunya, segons la secretaria d’Universitats i Recerca, la vaga va tenir un efecte desigual, segons l’acció de grups dels piquets que van blocar l’entrada als campus. Tot i amb això, a la majoria de campus hi va haver normalitat. La universitat més afectada va ser la UAB, on professors, personal i estudiants que no secundaven la vaga no pogueren arribar-hi perquè van trobar-se els accessos per carretera i per FGC blocats. També els campus de la UB, de la UPF o de la UdG foren afectats pels piquets.
Tancada al rectorat de la UB
Els estudiants que ahir al matí van ocupar el rectorat de la Universitat de Barcelona (UB) van decidir de passar-hi la nit en una assemblea tinguda a la tarda, segons que van dir alguns manifestants. Ahir a la tarda hi havia al rectorat mig centenar d’estudiants.
La Universitat de Barcelona va presentar una denúncia per patrimoni històric malmès, segons que va manifestar en un comunicat: un grup de persones ‘ha trencat i fet malbé una part del patrimoni històric’ de la institució i ‘ha posat en perill la seguretat dels membres de la comunitat universitària’ que treballaven a l’edifici històric.
Els motius
El manifest de la Plataforma explica el motiu de la vaga: contestar les retallades dels pressupostos universitaris, l’acomiadament de professors, l’augment de les taxes dels estudis i el nou model de governança.
Els estudiants ja havien fet una protesta prèvia el dia abans davant el Departament d’Economia i Coneixement; fins i tot havien provat d’entrar-hi per manifestar al conseller Andreu Mas-Colell l’oposició ‘al nou model de governança que suspèn el dret de l’educació pública’. Però l’acció no es va poder consumar perquè els mossos antiavalots van barrar-los l’entrada i van detenir dos estudiants –que després foren deixats en llibertat.
Enllaços
Array