24.02.2012 - 06:00
Emili Teixidor (Roda de Ter, 1933) esdevingué ahir el primer doctor Honoris Causa de la Universitat de Vic. En l’acte va fer una defensa aferrissada de la universitat i de les disciplines que conformen les humanitats com un espai de reflexió imprescindible per als temps tecnològics i precipitats que vivim. L’Aula Magna es va omplir de gom a gom per sentir Teixidor, que anava acompanyat de familiars i amics com la productora Isona Passola, l’editora Ester Pujol, l’ex-president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i la il·lustradora Pilarín Bayés.
L’autor de ‘Pa negre’ va parlar de la necessitat de repensar la cultura del treball com l’entenem avui: ‘Hem d’aspirar a una universitat i a unes humanitats que no es limitin a transmetre coneixements, sinó que admetin també les interaccions i els ponts amb la societat que aquesta mateixa societat els reclama. Pensem que les noves tècniques de comunicació han transformat l’espai públic, i alhora les tècniques d’informació, les d’arxivament i les de producció del saber. Sempre al servei de la veritat, és clar, perquè tal com va definir un professor francès “la Universitat fa professió de la veritat, sense cap mena de limitació”.’
El Patronat de la Fundació Universitària Balmes va decidir concedir el doctorat Honoris Causa a Emili Teixidor, a petició de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes, per la seva vocació pedagògica i pel valor inqüestionable de la seva obra. Emili Teixidor ha estat un dels escriptors més reconeguts de la llengua catalana i la universitat el considera un dels clàssics moderns de la literatura, tant per a infants i joves com per a adults. La ‘laudatio’ va anar a càrrec del primer rector de la Universitat de Vic, Ricard Torrents.