Manifestacions multitudinàries contra la reforma laboral

  • Les protestes més massives, a Barcelona, amb 400.000 manifestants, i a València, amb 100.000, segons els sindicats

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Redacció

19.02.2012 - 12:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les manifestacions d’aquest migdia a una desena de ciutats del país contra la reforma laboral han aplegat centenars de milers de persones. Les més nombroses han estat a Barcelona i a València, amb 400.000 i 100.000 manifestants respectivament, segons els sindicats. També hi ha hagut una gran participació a Alacant, amb 35.000. També hi ha hagut manifestacions nombroses a Palma, Castelló, Eivissa, Girona, Lleida, Maó, Tarragona i Tortosa. Els sindicats esperen que amb aquestes protestes el govern espanyol rectifiqui la reforma laboral.

Barcelona i València, les més massives

Les xifres d’assistència que es van publicant fan pensar en manifestacions molt concorregudes, i de centenars de milers de manifestants arreu del país. A Barcelona, els sindicats parlen d’uns 400.000 manifestants; a València, de 100.000; a Alacant, de 35.000; a Palma, de 12.000 i a Girona, de 4.000.

En el cas de Barcelona, la xifra que han donat els sindicats contrasta amb la que ha ofert Interior, que parla de 30.000 manifestants. La capçalera de la manifestació estava formada pels líders de CCOO i UGT a Catalunya i pels treballadors de l’empresa Fercable de Sant Vicenç dels Horts, que afronten un dels primers ERO que es regularan segons la nova reforma. Els líders dels principals partits de l’oposició també han participat en aquesta protesta. Entre aquests hi ha destacat la presència de primer secretari socialista, Pere Navarro, el d’ERC, Oriol Junqueres o el d’ICV-EUiA, Joan Herrera.

Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, ha criticat la nova llei perquè és “ineficaç” des del punt de vista econòmic, ja que “no reactivarà l’economia, no trencarà els elements negatius del sistema, ni generarà nous llocs de treball”. El líder d’UGT també ha afirmat que la reforma laboral és un “nyap jurídic” i significa una “pèrdua de drets” perquè significarà que les empreses podran acomiadar el seu personal amb menys dies d’indemnització i sense complir amb els convenis col·lectius: “El que farem és instal·lar l’acomiadament lliure i col·lectiu” que segons Àlvarez és el que vol l’executiu popular.

La manifestació ha finalitzat amb la lectura d’un manifest sindical a la confluència amb la Gran Via.

A València, la manifestació ha sortit de la plaça de Sant Agustí i ha estat encapçalada pels secretaris general de CCOO-PV, Paco Molina, i d’UGT-PV, Conrad Hernàndez, a més de dirigents polítics de tots els partits de l’oposició, com Enric Morera, Jorge Alarte i Marga Sanz. Hernández ha dit que la reforma era un cop immens als treballadors, a la jurisprudència i a la legislació i que havia fet miques trenta anys de diàleg social; Molina ha declarat que les manifestacions d’aquest diumenge suposaven el començament d’un procés ‘que serà llarg i difícil’ i que suposarà que hi hagi moments puntuals de conflictivitat.

Desenes de milers de manifestants a Alacant i a Castelló

Una de les manifestants més multtudinàries avui ha estat la d’Alacant, que ha començat davant de l’IES Jorge Juan i que ha aplegat unes 35.000 persones. Hi havia tanta gent, que la lectura del manifest per part dels representants sindicals s’ha hagut d’endarrerir tres quarts d’hora. A Castelló la manifestació també ha estat molt nombrosa: uns 30.000 assistents, segons els convocants. Els sindicats han valorat la resposta dels castellonencs en el marc d’un context de protestes contra la política de retallades que duu a terme el govern valencià.

Més de 4.000 manifestants a Girona i 3.000 a Lleida

La manifestació a Girona ha estat farcida de crits contra el govern estatal i de proclames a favor d’una vaga general. La manifestació, encapçalada per una pancarta amb el lema ‘Ni reformes laborals ni retallades’, ha omplert de gom a gom la plaça del Vi. Els sindicats asseguren que, després que se’ls hagi “imposat” aquesta reforma “regressiva”, l’única via que tenen ara per fer possible el canvi és “sortir al carrer” per fer sentir la seva veu. I si no se’ls escolta, amenacen amb una vaga general. A Lleida, la manifestació ha aplegat unes 3.000 manifestants; ha sortit de la plaça Ricard Viñes i ha acabat a la subdelegació del govern espanyol.

A Tarragona, 5.000 manifestants; a Tortosa, 2.000

Unes 5.000 persones s’han manifestat a Tarragona contra la reforma laboral. La manifestació ha començat al Monument dels Despullats, han recorregut la Rambla Nova fins al balcó del Mediterrani i han tornat a baixar fins a la plaça Imperial Tarraco, on s’ha llegit el manifest. Els sindicats alerten que la reforma provocarà, en només tres mesos, un augment de l’atur a la demarcació i posarà fàcil l’execució de molts dels ERO que estan en procés al territori. La manifestació ha viscut un moment tens quan CCOO i UGT s’han creuat amb la CGT que anaven a al cua i hi ha hagut retrets entre els sindicats. A Tortosa, la manifestació també ha tret al carrer unes 2.000 persones.

Manifestacions alternatives

En algunes ciutats hi ha convocades manifestacions paral·leles o separades respecte de les dels dos sindicats majoritaris, com és el cas de Barcelona i Palma. A Barcelona ha aplegat uns 4.000 manifestants, entre els quals hi havia representants sindicals de TMB, que s’han dirigit a la seu de Convergència per protestar contra la retallada.

CCOO i UGT, tot i considerar que la reforma és ‘injusta amb els treballadors, inútil per a crear ocupació i ineficaç per a l’economia’, ara per ara no es plantegen de convocar cap vaga general (com la que sí que faran els sindicats bascos el 29 de març).

Una reforma contestada per oposició i sindicats

El govern espanyol va aprovar el 10 de febrer una ‘agressiva’ reforma laboral, en paraules caçades al ministre De Guindos, que rebaixa la indemnització de 45 dies per any treballat a 33, amb un màxim de 24 mensualitats. La indemnització procedent és de 20 dies per any treballat i amb un màxim d’un any de salari. La reforma va ser ràpidament contestada per la majoria de partits, sindicats i patronals, en la major part dels casos negativament. L’únic partit que la va valorar positivament va ser CiU, a través del secretari general, Josep Antoni Duran i Lleida.

Els socialistes catalans estan notablement descontents amb la reforma. El portaveu del PSC, Jaume Collboni, la va qualificar de ‘regressiva’ i va voler destacar que, a criteri dels socialistes, la fórmula elegida per Mariano Rajoy ‘no servirà per crear ocupació’.

El portaveu d’ICVEUiA a Madrid, Joan Coscubiela, va acusar el govern espanyol de practicar el ‘cinisme polític’, després d’anunciar una reforma laboral que, en comptes de crear més ocupació i de més qualitat, ‘farà més precari’ el mercat laboral. Coscubiela preveu que la desocupació continuï creixent després de l’aprovació del projecte, perquè la reforma ‘facilita encara més l’acomiadament’.

Per la seva banda, el diputat de Compromís, Joan Baldoví, va considerar que la reforma s’ha fet ‘per acontentar els poderosos’: ‘És una claudicació més del govern espanyol a la gran patronal, als més poderosos, que són els que dirigeixen l’agenda política del PP, com hem pogut veure fins ara en totes les decisions presos pel govern.’

El portaveu d’ERC al congrés espanyol, Alfred Bosch, va recriminar al PP que hagi fet una reforma que prioritza la sortida del mercat laboral en comptes de l’entrada. I va subratllar que l’elevada desocupació ja demostra que no és difícil acomiadar, i demostra que no calia una reforma laboral que ho facilités encara més. ‘En comptes de primar l’accés al mercat laboral, primem l’acomiadament i la sortida. Això és com el metro. Deixin sortir abans d’entrar’, es va queixar.

El portaveu de Solidaritat per la Independència al parlament, Alfons López Tena, va explicar que veia ‘molt negativa’ la reforma laboral.

Enllaços
Array

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem