19.02.2012 - 06:00
Fa cinquanta anys Joan Fuster va publicar ‘Nosaltres els valencians’ (Edicions 62), una de les seves obres de referència i objecte d’una exposició commemorativa, acabada d’inaugurar a la Universitat de València. Però aquell mateix 1962, també es va publicar, a l’editorial Destino, ‘El País Valenciano’, una exploració del país en vuit itineraris, de més de cinc-centes pàgines.
Quan fa vint anys de la mort de Joan Fuster i noranta del seu naixement, l’escriptor Joan Garí ha volgut rememorar aquest viatge fent les vuit rutes de Fuster per veure com ha canviat el país en aquests cinquanta anys. ‘Viatge pel meu país‘, de quatre-centes pàgines, conté cent trenta fotografies de Joan Antoni Vicent i un pròleg de Manuel Vicent.
L’obra apareixerà al març, però l’editorial Tres i Quatre ha volgut provar el micromecenatge via Verkami, i de moment les aportacions fetes ja superen del 50% els diners demanats.
Garí va començar a preparar el llibre fa tres anys: ‘És un homenatge a Fuster, però també alguna cosa més. Feia molt que volia fer un exercici sobre un viatge pel País Valencià, i vaig pensar que fóra molt interessant aprofitar el llibre de Joan Fuster i fer les meues anotacions als marges d’allò que ell havia escrit… Això m’ha permès de rellegir Fuster. Després de vint anys de la seua mort encara podem dialogar amb els seus llibres.’
‘Hi ha paisatges que gairebé no han canviat; per exemple, Morella o el Misteri d’Elx o la Muixeranga d’Algemesí. Això ens dóna confiança, perquè indica que encara no ens han desfet del tot. Però també hem trobat el paisatge de la desolació. La costa ha canviat completament. L’albufera pateix molt. I hi ha fenòmens com el turisme, que l’any 1962 era gairebé nul.’
Aquest ‘Viatge pel meu país’ no és pas el primer llibre de viatges que Joan Garí (Borriana, 1965) publica. El seu darrer llibre, ‘Història d’Amèrica’ (Acontravent) ja és un relat de viatges (i de més coses, diu). Garí també ha escrit poesia (‘Poema d’amor en dos temps’, ‘Física dels límits’), dietaris (‘Les hores fecundes’, ‘Senyals de fum’) i novel·la (‘On dormen les estrelles’, ‘La balena blanca‘).