08.02.2012 - 06:00
‘«El comte Arnau» (vídeo) és el nostre dràcula, el no-mort, pecador, castigat a no morir-se, que ja va tractar Verdaguer, que fou el primer a fer-ho, i després Maragall’, fa notar Narcís Garolera, responsable de l’edició crítica de l’OC de Josep Maria de Sagarra. És un gran poema, que va sorprendre els contemporanis de Sagarra, quan el va publicar el 1928, en plena dictadura de Primo de Rivera. Durant aquells difícils anys vint, el poeta va anar escrivint a casa seva aquest poema èpic, de nou mil versos, sobre el mite català per antonomàsia. I això contrastava amb la imatge que hom tenia de Sagarra aquells anys: home modern, noctàmbul, articulista de La Publicitat, autor de la novel·la ‘All i salobre’.
Sentencia Garolera: ‘Sagarra no sabies mai per on et sortiria. Per això l’any 1928, en ple domini del Noucentisme, va tornar a Maragall.’ Garolera recorda que Sagarra i Pla foren els dos autors que van trencar amb el Noucentisme i es van acostar a la llengua popular, ‘perquè volien arribar a la gent. I això explica en gran mesura el seu estil i la llengua que empraven’.
El poema és part de la sèrie ‘Totes les cares de Josep Maria de Sagarra’, basada en l’homenatge institucional i popular del 24 de gener, organitzat per la Generalitat, i que VilaWeb va enregistrar. Van participar en l’homenatge els actors Joan Anguera, Pere Arquillué, Sílvia Bel, Ivan Benet, Montserrat Carulla, Enric Majó, Rosa Novell, Josep Maria Pou, Carme Sansa, Lluís Soler. I els cantants i músics Ester Formosa, Roger Mas, Sílvia Pérez Cruz, Marina Rossell, Toti Soler, Maurici Villavecchia i el Cor Jove de l’Orfeó Català.