Òmnium commemora els Fets de la Gleva amb un rècord mundial de salves

  • Les autoritats espanyoles van impedir l'any passat les salves en honor als màrtirs del 1714

VilaWeb
Redacció
04.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Òmnium Voltreganès commemora avui els fets de la Gleva de 1714 (vídeo) al municipi osonenc de Sant Hipòlit de Voltregà, que fan referència a l’assassinat de cent vint soldats austriacistes a mans de les tropes borbòniques durant la guerra de Successió. Per a recordar l’episodi històric, la secció local d’Òmnium ha preparat una diada plena d’activitats, amb la participació de tres milers de persones, en què es destaca l’intent de fer un rècord mundial de salves amb armes d’avantcàrrega, un any després de la prohibició de les autoritats espanyoles. Per a acreditar el rècord s’ha format un jurat simbòlic amb l’ex-conseller Joan Carretero, els diputats Anna Simó i Alfons López Tena, el secretari general de Comissions Obreres Joan Carles Gallego, el batlle de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, i el regidor de l’Ajuntament de Berga, Francesc Ribera ‘Titot’.

La commemoració dels Fets de la Gleva inclou durant tot el dia un mercat de productes etiquetats en català, una exposició d’estendards històrics del 1714 i una multitudinària marxa de torxes popular fins a l’espai on s’ha fet el rècord mundial de salves, amb la participació de grups de recreació històrica i de colles de trabucaires. El rècord mundial ha comptat amb un dos-cents deu trets, i els seus participants han rebut un certificat que n’avala la presència i participació. Així mateix, el jurat ha certificat aquest nombre de salves i ha signat la documentació que acabarà aprovant la World Record Academy per tal d’assignar aquest nou rècord mundial a la comarca d’Osona.

L’any passat, la delegació del govern espanyol a Catalunya va comunicar dos dies abans de la commemoració la prohibició de disparar salves de trabuc en honor dels cent vint soldats assassinats per l’exèrcit d’ocupació a la Gleva el 1714. La prohibició seguia la recomanació d’un informe contrari a l’autorització d’ús d’armes antigues en aquest acte de la Guardia Civil, en què es deia que els trabucs, armes d’avantcàrrega, només es poden fer servir en festes tradicionals i la commemoració dels Fets de la Gleva, en canvi, era el primer any que es feia. Els organitzadors de l’acte van substituir les salves per un minut de silenci.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem