Arrenca el Sis Nacions

VilaWeb
Redacció
04.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb quatre guanyadors diferents aquests últims quatre anys, el Torneig de les Sis Nacions de rugbi XV, que comença avui, es presenta més obert que mai. Pel seu format, la competició dóna un lleuger avantatge a les seleccions que alternativament reben tres rivals a casa i només fan dos desplaçaments. França, flamant finalista de la Copa del Món de Nova Zelanda a l’octubre i amb el capità de la USAP Nicolas Mas a les seves files, i un rejovenit País de Gal·les, són els dos equips que enguany poden aprofitar-se d’aquesta particularitat.

La competició més important d’Europa (complet apunt històric al bloc Avant) arrenca aquest cap de setmana amb els partits entre França i Itàlia a l’Stade de France (30-12) i entre Escòcia i Anglaterra a Murrayfield (6-13), a més de l’Irlanda-Gal·les a l’Aviva Stadium de Dublín (demà, 16.00).

La selecció anglesa, la campiona vigent, comença avui la defensa de la corona europea sense la seva estrella d’aquesta última dècada, el número 10 Jonny Wilkinson, que va anunciar la retirada de la selecció el 13 de desembre passat, i amb quasi una quinzena de cares noves al Sis Nacions.

El torneig rugbístic de referència a l’hemisferi nord va néixer el 1882 amb quatre seleccions: Anglaterra, Escòcia, Irlanda i el País de Gal·les. Fa cent anys, el 1910, s’hi va convidar França, i el 2000, ara en fa deu, s’hi va afegir Itàlia, fins a definir el format actual.

Els altres trofeus

A banda el guanyador, que obté el títol de Campió d’Europa, durant el Sis Nacions s’atorguen tot un seguit de premis secundaris. La Calcutta Cup, creada el 1878, se la disputen Anglaterra i Escòcia. La triple corona, no oficial, l’atorguen des de 1883 els periodistes britànics a l’equip que s’imposa en un minicampionat a quatre bandes entre Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda. El Millennium Trophy, en canvi, recompensa el guanyador del partit entre Anglaterra i Irlanda, i el Trofeu Eurostar se l’embutxaca el guanyador del Crunch, el matx entre França i Anglaterra.

També hi ha el Centenary Quaich, des de 1989, disputat entre Escòcia i Irlanda. El Trofeu Giuseppe Garibaldi, per la seva banda, s’atorga des de 2007 al guanyador del duel entre els dos equips continentals: França i Itàlia. I el Grand Chelem (o Grand Slam) l’obté des de 1957 la selecció que sigui capaç de superar tots els rivals.

Paral·lelament al torneig principal, el Sis Nacions també es disputa amb les seleccions sub-20, sub-18 i femenines. En aquest últim cas, en la selecció francesa, hi participen cinc jugadores de la USAP.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem