28.01.2012 - 06:00
El Teatre Lliure acaba d’estrenar ‘Quitt, els irresponsables són en vies d’extinció‘, una obra escrita pel controvertit Peter Handke i dirigida per Lluís Pasqual. L’obra, interpretada pels actors Jordi Bosch, Jordi Boixaderas, Eduard Fernández i Marta Marco, és ‘un poema de tracte i maltracte a l’espectador’, segons els seu director.
L’espectacle narra la història d’un empresari que vol monopolitzar el món i acaba portant a la fallida altres empresaris. Herman Quitt, l’amo d’un trust d’empreses d’alt nivell, un bon dia entra en crisi amb el món. En una reunió amb altres empresaris, els proposa la fundació d’un holding per dominar tots els mercats i eliminar els competidors, acordant preus i estratègies de mercat conjuntes. Passat un temps, aquests empresaris van descobrint que Quitt no respecta cap dels acords i que els està portant a la fallida. Interpel·lat per ells, es mostra impassible i es vanta del seu propi talent.
‘L’obra és com el títol. El text l’ha convertit en un poema d’incorrecció, de violència, de tracte i maltracte a l’espectador. És una falsa obra de teatre amb falsos personatges, on els actors més que no interpretar, encarna aquestes paraules’, explica Lluís Pasqual, que la qualifica d’obra negra que mostra ‘no només la destrucció de la dramatúrgia, sinó del personatge teatral i l’embogiment del capitalisme’.
Considerat un dels escriptors més representatius de la literatura en llengua alemanya posterior a la generació de Günter Grass, Peter Handke va ser premonitori sobre la situació econòmica i social actual qua va escriure l’obra. La lluita de poders i el pes de la dona en el món empresarial són dos temes als quals l’autor va donar èmfasi.
L’obra es podrà fins el 26 de febrer.
Activitats paral·leles
Aprofitant les funcions de Quitt, el Teatre Lliure proposa tres activitats sobre la temàtica de l’obra i del seu autor. Dimecres 8 de febrer a les set del vespre hi haurà una taula rodona amb el filòsof Miguel Morey, el germanista i traductor Eustaquio Barjau i la crítica literària Cecilia Dreymüller per discutir sobre aspectes del compromís polític de Handke.
La setmana següent, el dia 15 a la mateixa hora, hi haurà una altra taula rodona sobre economia i capitalisme a partir d’alguns aspectes visionaris de la peça de Handke: es discutirà sobre l’actualitat econòmica i les crisis del capitalisme en un món globalitzat.
Finalment, dimarts dia 21 a les 20.30 es projectarà un documental monogràfic sobre Peter Handke realitzat pel crític literari Peter Hamm per al canal ARTE, a partir de diverses entrevistes que ressegueixen espais significatius de la seva obra. Tot seguit hi haurà un col·loqui amb Peter Hamm.