26.01.2012 - 06:00
El maig del 2016 es faran les primeres eleccions de l’Escòcia independent i el país elegirà el seu primer president. Aquest és el pla presentat ahir per Alex Salmond. Abans els escocesos hauran de votar per la independència en un referèndum, que Salmond està ‘completament segur’ que els partidaris de la independència guanyaran.
‘Accepteu que Escòcia sigui un país independent?’
El primer ministre escocès, Alex Salmond, va comparèixer ahir al parlament per explicar el procés del referèndum per la independència d’Escòcia. Va insistir a fer-lo la tardor del 2014, i preferentment en dissabte, contra l’opinió del primer ministres britànic, David Cameron, que vol que es faci abans de divuit mesos. A més, va proposar una pregunta ‘clara i directa’: ‘Accepteu que Escòcia hauria de ser un país independent? Sí o No’. Una pregunta que, diu, compleix els requisits de la comissió electoral, de tal manera que el sorprendria que suscités cap mena de dubte. En tot cas, aquesta és la seva preferència, però que hi afegiria una tercera opció, de més autogovern, si una gran majoria d’escocesos ho demanen durant el període de consulta que es va obrir ahir i que es tancarà l’11 de maig. També vol que s’ampliï l’edat electoral als més grans de setze anys.
Per una altra banda, negociarà amb Londres els poders per a convocar un referèndum legal, a tenor de la secció 30 de l’Scotland Act, i de cap manera no vol que Londres imposi pre-condicions per a cedir el poder, encara que creu no hi haurà dificultats insuperables a l’hora dea negociar.
Una campanya ‘en positiu’
‘Tinc la plena seguretat que guanyarem aquest referèndum’, va manifestar a la premsa internacional reunida a la sala del Castell d’Edimburg. I que el guanyaria amb la mateixa estratègia que li va permetre d’aconseguir la majoria absoluta a les eleccions del maig del 2011: ‘amb una visió positiva del futur’, a diferència dels partits unionistes que no fan sinó campanyes negatives, basades en la por, en el debat sobre la independència.
A l’oposició que li critica que fes la conferència de premsa en un lloc tan simbòlic com el castell, a l’estil d’un rei medieval, Salmond li replica que era l’únic lloc que podia reunir tota la premsa nacional i internacional que havia vingut a Edimburg.