26.01.2012 - 06:00
‘Fa molt que hi pensem, n’hem parlat amb els nostres gestors i ens afegim a l’Andreu i a la Maria de Siurana per sumar el màxim de gent en la campanya d’insubmissió fiscal per la violació constant dels compromisos fiscals i polítics d’Espanya amb Catalunya’. Amb aquesta declaració els propietaris de l’empresa Cerveses Ausesken d’Olost (Facebook), Montse i Xavier Redon, fan costat a la parella d’empresaris de Siurana, Andreu Bartolomé i Maria Casademunt, i es neguen a pagar impostos a l’estat espanyol.
En unes declaracions a VilaWeb, Xavier Redon explica que han parlat amb l’Andreu i la Maria de Siurana i que volen ‘sumar tanta gent com sigui possible per fer bola de neu i forçar els polítics i el govern a moure peça’. ‘Ens plantem per dignitat nacional. Cal pagar impostos, però vistos els atacs d’Espanya contra Catalunya en tots els àmbits, els pagarem a la Generalitat i que sigui aquesta qui els gestioni.’
Dimarts els impulsors de la campanya, Bartolomé i Casademunt, van explicar els seus plans (vídeo). ‘Aquesta setmana hem ingressat els últims vuit mil euros d’IVA a l’estat espanyol’, van explicar els dos joves empresaris que tenen un restaurant a Siurana i que van anunciar que no pagarien impostos a l’estat espanyol. Van fer una crida a tots els empresaris i autònoms del país a seguir el seu exemple i a deixar de pagar l’IVA i l’impost de societats a l’estat, i de pagar, en canvi, a l’Agència Tributària de Catalunya. La protesta va contra la situació de submissió i d’espoliació fiscal de Catalunya.
‘A l’abril deixarem de pagar els primers impostos: de primer l’IVA, i després vindrà l’impost de societats. I hem d’estudiar si deixem de pagar uns altres impostos’, va explicar Bartolomé. De fet, els impostos no deixaran pas de pagar-los, però els pagaran a l’administració de la Generalitat. ‘Volem complir com a ciutadans catalans; la Generalitat no recapta ni el 5% de l’IVA, i per això som on som. Volem ajudar a fer pujar aquest percentatge perquè els nostres governants puguin ajudar les empreses del país’.
Volen que el govern català els doni suport en aquesta iniciativa, i que convidi els empresaris a fer igual. Per això han adreçat dues cartes, aquests últims tres mesos, al president de la Generalitat, Artur Mas.
La primera resposta de l’executiu va arribar dimarts en la conferència de premsa posterior al consell executiu. Francesc Homs va dir que el malestar creixent s’expressava d’aquesta manera i de moltes altres, i que, per tant, el govern respectava aquesta mena d’expressions, encara que no hi podia donar suport ‘perquè, com a govern, ens hem d’atendre estrictament a les regles del joc… No són actuacions que ens puguem dedicar a fomentar.’