23.01.2012 - 08:53
La fiscal Anne Toohey ha informat al tribunal de Nova Zelanda que investiga el cas de la pàgina de descàrregues Megaupload que aquestes darreres hores s’havien fet dues detencions més, a Alemanya i als Països Baixos: Sven Echternach, alemany, trenta-nou anys, i Andrus Nomm, estonià, trenta-dos. Tots dos, segons el fiscal, són acusats de pirateria. El fiscal també ha explicat que continuava havent-hi una ordre de cerca i captura d’un altre acusat, Julius Bencko, eslovac. Tot i que un jutjat dels Estats Units demana que hi siguin presents per a poder-los jutjar, Echternach no podrà ser extradit als Estats Units, perquè les lleis alemanyes ho impedeixen.
Schimtz es declara innocent
El fundador de Megaupload Kim Schmitz s’ha declarat innocent de tots els càrrecs dels quals és acusat, argüint que Megaupload era una web d’intercanvi d’arxius i no de compra-venda. Tant ell com els altres tres directius esperaven saber avui si els concedien la llibertat condicional sota fiança, com havien demanat, però el jutge ha ajornat la decisió un dia o dos més, per perill de fuga. Tots plegats són acusats de fomar ‘una organització criminal responsable d’una enorme xarxa de pirateria informàtica’.
La companyia és acusada d’haver construït una trama que ha fet perdre uns 500 milions de dòlars (385 milions d’euros) als propietaris de drets d’autor i que ha produït més de 175 milions de ‘beneficis il·legals’. L’advocat contractat per Schmitz perquè el defensi és Robert Benett, el mateix que va defensar Bill Clinton en el ‘cas Lewinsky’.
A principi de mes un jurat de Virgínia va acusar els responsables de Megaupload de delictes relacionats amb la propietat intel·lectual i l’emblanquiment de capitals, càrrecs que es poden castigar amb dècades de presó. ‘En canvi d’un pagament la Mega Conspiració ofereix reproducció i distribució ràpida de còpies d’obres protegides per drets d’autor des dels seus servidors situats a tot el món’, segons el document acusatori.
El tancament de Megaupload fou seguit d’una gran reacció de protesta a la xarxa, i el col·lectiu Anonymous va atacar algunes webs governamentals dels Estats Units i d’uns quants països; també de les de companyies com Universal. Tot plegat enmig de la controvèrsia pel debat nord-americà sobre els proejctes de llei contra la pirateria SOPA i PIPA, que el congrés nord-americà manté congelats.