L’èxit del boicot als Premis Ciutat de Palma evidencia el rebuig del món literari a la política de Bauzá

  • Al final dels Premis Ciutat de Palma quatre joves han intentat desplegar una pancarta en defensa del català

VilaWeb

Montserrat Serra

20.01.2012 - 23:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest vespre de Sant Sebastià es recordarà a Palma perquè el món literari ha plantat cara a la política lingüística del govern Bauzá. Mentre el Teatre Principal no s’omplia per celebrar els Premis Ciutat de Palma, una de les vetllades literàries de l’any, can Alcover, seu de la Obra Cultural Balear, estava ple de gom a gom, unes cinc-centes persones (escriptors, lectors, polítics, llibreters…), que feien pinya al voltant d’una quarentena d’autors que han llegit poemes i proses (vídeo). L’evidència del rebuig també s’ha fet sentir dins el Teatre Principal: durant el discurs (bilingüe) del batlle de Palma, Mateu Isern, quatre joves han travessat tota la platea i han volgut desplegar una pancarta que deia ‘En català’ i a sota #ésPalma. La policia no els ha permès desplegar-la i els han desallotjat de mala manera (vídeo).

Un d’aquests joves és Amadeu Corbera, que ha explicat els fets a VilaWeb: ‘La nostra intenció era fer una protesta pacífica desplegant la pancarta, però no ens ho han permès i hem patit un placatge contundent i desmesurat per part dels membres de seguretat. Nosaltres hem volgut mostrar que els mallorquins estem disposats a anar fins on calgui per defensar la llengua catalana. I aquesta acció nostra és complementària a la que han organitzat els escriptors. El govern Bauzá ha de saber que la lluita és des de dins de la societat mallorquina i que arribarem on calgui.’ Es dóna el cas que Amadeu Corbera, que és musicòleg, l’any passat va guanyar una beca de recerca dels Premis Ciutat de Palma.

L’escriptor Biel Mesquida, que ha participat en la lectura a Can Alcover, ha explicat: ‘Et puc dir que el món literari català era a can Alcover aquest vespre. Ens hem concentrat uns setanta escriptors (i cal tenir en compte les tres-centes cinquanta adhesions al manifest). Són molts. Hem fet pinya i això és important, perquè el món dels escriptors és el que representa més a les clares la veu i la identitat d’un poble.’

Més de tres-cents cinquanta autors i entitats van signar l’octubre passat un manifest en defensa del prestigi dels Premis Ciutat de Palma i contra la decisió municipal d’introduir el castellà en la convocatòria d’enguany. Avui el PEN Català, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i l’Obra Cultural Balear han fet una lectura reivindicativa a la mateixa hora que s’han lliurat els premis, per boicotar l’acte i visibilitzar el rebuig a la política del govern Bauzá.

Aquest any, el Premi Ciutat de Palma de novel·la en català ha estat pel menorquí Josep Maria Quintana per l’obra ‘Ningú no pot enganyar els morts’. El premi de poesia ha estat per a Jordi Julià. Quintana, que ha fet un discurs moderat, tanmateix, ha criticat el conflicte lingüístic i ha dit que tot i que no renunciava al premi, donaria els diners a l’Obra Cultural de Menorca i a Acció Cultural de Menorca.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem