20.01.2012 - 06:00
Els fiscals federals de Virginia van ordenar ahir el tancament d’un dels portals d’intercanvi d’arxius a internet més grans del món, Megaupload.com, i la detenció del seu fundador i sis responsables més per violar les lleis de pirateria. La companyia, que els denunciants anomenen ‘Mega Conspiració’, és acusada d’haver construït una trama que ha fet perdre uns 500 milions de dòlars (385 milions d’euros) als propietaris de drets d’autor i que ha produït més de 175 milions de ‘beneficis il·legals’, segons el text de l’acusació, concretada ahir.
El dia abans moltes pàgines web havien tancat en senyal de protesta contra dues propostes del congrés de blocar webs que permetin de descarregar obres amb drets d’autor, de prohibir-hi la publicitat i d’impedir que puguin obtenir recursos.
A principi de mes un jurat de Virgínia va acusar els responsables de Megaupload de delictes relacionats amb la propietat intel·lectual i l’emblanquiment de capitals, càrrecs que es poden castigar amb dècades de presó. ‘En canvi d’un pagament la Mega Conspiració ofereix reproducció i distribució ràpida de còpies d’obres protegides per drets d’autor des dels seus servidors situats a tot el món’, segons el document acusatori.
Ahir també es van executar una vintena d’ordres d’escorcoll als Estats Units i a vuit països més, i es van intervenir actius i pàgines per valor d’uns 50 milions de dòlars. Els acusats són els fundadors de l’empresa (Kim Dotcom, també dit Kim Schmitz, Jim Tim Jim Vestor i Mathias Ortmann), el cap de màrqueting de la companyia, Finn Batato i el cap de desenvolupament, Sven Echternach.
Dotcom, Batato, Ortmann i més acusats foren detinguts ahir a Auckland (Nova Zelanda), per les autoritats locals, segons el Departament de Justícia dels Estats Units. Echternach i dos acusats més no han estat localitzats.
Protesta contra el SOPA
Fa setmanes que les principals empreses d’internet van aixecar-se en peu de guerra contra el SOPA (Stop Online Piracy Act), projecte de llei nord-americà que veta les descàrregues de la xarxa (equivalent de la llei Sinde espanyola o a la llei Hadopi francesa). Google i Wikipedia van capitanejar dimecres una acció de protesta, que en alguns casos va incloure l’apagada. S’hi van sumar desenes de webs. N’esmentem unes quantes: Reddit, Mozilla, BoingBoig, Free Software Foundation, Destructoid, WordPress, Twitpic, Minecraft i FreePress.