19.01.2012 - 06:00
Avui arriba a les llibreries el segon volum i el tercer de l’Obra Completa de Joan Fuster, publicats per Edicions 62 i la Universitat de València i presentats junts en un estoig. Contenen la seva producció d’assaig literari en català. L’OC de Joan Fuster va començar fa deu anys amb l’aparició d’un primer volum que contenia poesia, aforismes, dietaris i dibuixos. El segon volum aplega els vuit llibres d’assaig literari que Fuster va publicar en vida. I el volum tercer els curadors de l’OC, Antoni Furió i Josep Palacios, fan una gran aportació: apleguen un miler de textos de Fuster, publicats en mitjans periòdics.
En vida de Joan Fuster ja s’havien publicat alguns volums de la seva Obra Completa. L’autor mateix anava construint l’OC d’acord a mesura que es produïa. Ara, quan Fuster es va morir, Josep Palacios, responsable del llegat de l’assagista, va haver de redefinir tota l’edició de l’OC, i ho va fer amb l’historiador Antoni Furió, tots dos també de Sueca. Fa deu anys van publicar el primer volum d’aquesta nova edició de l’OC dins la col·lecció Clàssics Catalans. Però per dificultats internes d’Edicions 62 no se n’havia publicat cap més volum fins ara.
El volum segon de l’OC conté els llibres ‘El descrèdit de la realitat’, ‘Les originalitats’, ‘Tres notes marginals’, ‘Diccionari per a ociosos’, ‘L’home, mesura de totes les coses’, ‘Examen de consciència’, ‘Babels i Babilònies’ i ‘Sagitari’, a més de dotze textos aplegats sota el títol ‘Assaig dispers’.
El tercer volum comprèn tot l’assaig seriat. Furió i Palacios han ordenat el miler d’articles que Fuster va publicar a revistes i diaris com Serra d’Or, El món, El Temps. Per Jordi Cornudella, editor d’Edicions 62, ‘aquest volum és important per a conèixer l’obra de Joan Fuster, que sobretot era un assagista. L’assaig literari és la seva gran aportació a la literatura catalana, perquè tenia un estil literari propi. Fuster és l’autor més influent en l’àmbit de l’assaig i de l’articulisme d’aquestes darreres dècades, quant a estil’.
Cornudella assenyala una aportació important dels curadors en un dels apèndix del tercer volum: relaten la relació de Fuster amb els editors de diaris i revistes on publicava, basant-se en la correspondència conservada a l’Arxiu Joan Fuster, que posen en relleu què representava Fuster en cada capçalera.
Cinquanta anys de ‘Nosaltres, els valencians’
Enguany fa noranta anys del naixement de Joan Fuster, i vint de la mort (Sueca, 1922-1992). Però hi ha una altra data que brilla amb llum pròpia: fa cinquanta anys que es va publicar ‘Nosaltres, els valencians‘, la primera obra que va publicar Edicions 62, que també celebra el mig segle de la fundació.
‘Fa cinquanta anys que ‘Nosaltres, els valencians’ és un llibre viu del catàleg de 62. La darrera edició fins ara ha estat la de butxaca’, comenta Cornudella. ‘No s’ha deixat de vendre. Ja se n’han fet trenta edicions i se n’han venut uns 50.000 exemplars, una xifra molt remarcable.’ El llibre es publicarà al quart volum de l’Obra Completa, dedicada a l’assaig polític, que pot sortir entre final del 2012 i el 2013. Tanmateix, coincidint amb Sant Jordi, que és quan va aparèixer, es prepara una edició del volum neta de la intervencions que hi va fer el corrector de l’editorial el 1962.
‘Nosaltres, els valencians’ també serà el centre d’una exposició organitzada per la Universitat de València, que s’inaugurarà el 16 de febrer i que s’allargarà fins el 19 de març. És comissariada per Ferran Carbó i Francesc Pérez Moragón, que expliquen que la importància de l’assaig ‘està en el fet que, des del moment de l’aparició, l’obra ha exercit una influència cabdal en la renovació de la historiografia i en general dels estudis i de les reflexions lligats a les ciències humanes al País Valencià. Aquesta influència, a més, no s’ha limitat als àmbits acadèmics,ans ha transcendit a la societat en general, en formes diverses’.
‘A més, s’ha volgut donar a conèixer una part molt significativa del llegat material de Fuster, encara poc coneguda, perquè la casa de Sueca no és encara una institució plenament accessible al públic.’