18.01.2012 - 19:40
Milers de treballadors de la funció pública s’han manifestat aquest vespre a Barcelona per protestar contra la retallada del govern, amb el lema ‘No a les retallades, salvem els serveis públics’. Convocada per dotze sindicats, han sortit al carrer per “aturar” les retallades en el serveis i les condicions laborals dels treballadors de l’administració, un estalvi que la Generalitat va quantificar en 625 milions d’euros durant la mesa general de negociació i que es posa sobre paper amb l’aprovació dels pressupostos.
En un comunicat unitari, els sindicats asseguren que surten al carrer per “aturar la política de retallades pressupostàries i de personal” que impulsa el Govern. Denuncien que “la intenció” de l’executiu amb els ajustaments és “clara” i passa per “desballestar els serveis públics, deteriorar el seu funcionament i justificar així la seva privatització”. Els ajustos són “un atac directe a la qualitat dels serveis com a pilar fonamental de l’Estat del Benestar” i “incideixen directament en l’empitjorament de les condicions dels treballadors, deterioren la qualitat dels serveis i les prestacions que ha de rebre la ciutadania”.
Els sindicats asseguren que “el discurs oficial que tothom ha d’ajustar-se el cinturó és radicalment fals, ja que és àmpliament i socialment conegut que els culpables de la crisi, no solament no s’ajusten el cinturó, sinó que aconsegueixen beneficis més alts”, assegura el text. I per això fan una crida als treballadors de tot el sector en “defensa dels serveis públics i dels drets socials de la ciutadania per tal d’impedir l’aplicació d’aquestes mesures”.
Precisament per una crida més genèrica, els sindicats i la plataforma Prou Retallades han fet una convocatòria de manifestació a les quatre capitals catalanes pel 28 de gener.
Radicalització si el Govern no es fa enrere
En una roda de premsa a principis de gener, els tres sindicats majoritaris, CCOO, IAC i UGT, van assegurar que es radicalitzarien si el govern català no feia marxa enrere en les retallades que afecten el sector públic. “No respectar la negociació col·lectiva pot comportar fins i tot problemes d’ordre públic”, va sentenciar Xavier Casas, d’UGT. Els representants sindicals van explicar que en funció de l’acceptació de la manifestació d’aquest dimecres, les organitzacions convocaran assembles als centres de treball i, si s’escau, s’acordarà “noves accions al centre de treball i al carrer amb més radicalitat i més duresa”, va afegir el portaveu de l’IAC, Luis Blanco. Entre les mesures, no descarten una vaga de tots els treballadors públics.
Els sindicats, que en cap cas han donat per tancades les negociacions amb l’administració pública malgrat que s’aturessin les negociacions, asseguren que la “lluita” ara és contra els pressupostos i la llei d’acompanyament, dos mecanismes que, segons, Josefina Pujol, de CCOO, van més enllà de retallar les condicions laborals que inicialment el Govern va posar sobre la taula pels treballadors públics durant la negociació de la mesa general. Així, segons Pujol, les mesures que es contemplen en la llei d’acompanyament són en bona part estructurals de manera que, aprovant les dues lleis, la Generalitat vol impulsar “un canvi del model de la funció pública per via dels fets consumats, per imposició d’una llei al Parlament” i sense passar per un debat social “transparent”.
Retallades als serveis i a les condicions laborals
La mesa general de negociació de la funció pública va acabar a finals de desembre, el dia 15, després de set reunions. Entre les mesures que afecten als més de 200.000 treballadors, hi ha per exemple revisar les plantilles d’interins, una xifra que no s’ha quantificat. El govern també va plantejar durant la negociació aturar l’oferta d’ocupació pública o reduir la jornada per cura de fill el primer any o també disminuir els dies d’assumptes personals. També n’hi ha alguna de salarial com per exemple reduir un part d’un complement específic de les dues pagues extres.
Pel seu cantó, els sindicats van plantejar, per exemple, que es prohibís el perllongament de la vida laboral activa més enllà dels 65 anys.