Google i Wikipedia, al davant de la protesta contra el SOPA

  • El projecte de llei proposa que el govern dels EUA pugui blocar webs que permetin de descarregar obres amb drets d'autor, prohibir-hi la publicitat i impedir-ne el finançament

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Redacció

18.01.2012 - 10:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa setmanes que les principals empreses d’internet van aixecar-se en peu de guerra contra el SOPA (Stop Online Piracy Act), projecte de llei nord-americà que veta les descàrregues de la xarxa, i que és equivalent a la llei Sinde espanyola o a la llei Hadopi francesa. Google i Wikipedia capitanegen avui una acció de protesta, que en alguns casos inclou l’apagada.

S’hi han sumat desenes de webs. N’esmentem unes quantes: Reddit, Mozilla, BoingBoig, Free Software Foundation, Destructoid, WordPress, Twitpic, Minecraft i FreePress.

 

Des d’aquest matí, la versió en anglès de la Wikipedia presenta una franja negra en què anuncia que durant tot el dia no funcionarà, com a mostra de protesta contra el SOPA. També protesta la Viquipèdia catalana, que ha posat un crespó a la pàgina. Per la seva banda, Google té a portada un vincle a aquesta pàgina perquè la gent faci saber al congrés nord-americà que no està d’acord amb el projecte de llei.

A banda, una trentena de webs ja s’han sumat a la vaga contra el SOPA, i animen a tancar les webs durant dotze hores i a protestar via xarxes socials. Les ‘apagades’ i les moltes accions contra el projecte de llei es poden seguir a Twitter, sota l’etiqueta #STOPSOPA. També Android proposa l’aplicació Boycott SOPA per a saber quines empreses fan costat al projecte de llei i poder-les boicotar.

Si s’aprova la SOPA, el govern dels EUA podrà blocar les webs que permetin de descarregar obres amb drets d’autor (llibres, músiques, films, etc.), prohibir als anunciants de posar-hi publicitat i deixar-les sense recursos. I això sense que hi intervingui cap jutge i  amb independència del país on les webs s’allotgin.

Els fundadors de les principals webs han fet saber al congrés que el projecte SOPA ‘crearà un ambient d’incertesa greu que afectarà la innovació tecnològica i perjudicarà seriosament la credibilitat dels EUA en qualitat d’administrador de la infrastructura de claus d’internet’.

El SOPA s’havia de votar el 24 de gener, però atès l’abast de la polèmica i de les protestes, la votació s’ha ajornar fins que la cambra de representants i la cambra de senadors no es posin d’acord. Àdhuc la Casa Blanca és contrària al text, tal com ha entrat al registre. ‘No donarem suport a una llei que redueixi la llibertat d’expressió, debiliti la seguretat cibernètica o una xarxa global dinàmica i innovadora’, diu el govern de Barack Obama en un comunicat signat pels tres funcionaris encarregats de tecnologia.

Ara, empreses importants com Google, Yahoo, eBay, Facebook i Twitter, Foursquare, Amazon, PayPal no s’han sumat a l’apagada, per més que integrin la plataforma NetCoalition, que insta els legisladors a combatre aquest projecte de llei.

Qui defensa, doncs el projecte de llei? Les productores cinematogràfiques i discogràfiques i News Corporation, del magnat Rupert Murdoch, que ja ha atacat Obama i Google perquè opugnen el SOPA.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem