Schulz presidirà l’eurocambra amb el compromís de promoure l’ús del català als plens

  • El socialista alemany relleva el conservador polonès Jerzy Buzek per un acord entre populars i socialistes

VilaWeb
Redacció
17.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ús del català als plens del Parlament Europeu és una mica més a prop. L’escletxa, l’ha oberta l’acord de nomenar president de la cambra el socialista alemany Martin Schulz, coneixedor de la cultura i de la literatura catalanes, que s’ha compromès amb els diputats Ramon Tremosa i Raül Romeva a tornar obrir el debat a la mesa i portar-lo a votació. L’última volta que es va poder votar va ser fa set anys, sota presidència del socialista Josep Borrell i llavors es va perdre per un vot de diferència.

Schulz, que serà elegit avui nou president del Parlament Europeu, es va comprometre amb els eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Raül Romeva (ICV) i Izaskun Bilbao (PNB) a autoritzar els discursos en català i èuscar a l’hemicicle, si la mesa ho acceptava. Schulz, que substituirà el conservador polonès Jerzy Buzek, té garantida l’elecció gràcies a un acord entre socialistes i populars, que es reparteixen la legislatura. La liberal britànica Diana Wallis i el ‘tory’ Nirj Deva també són candidats, però no tenen prous vots.

Per Tremosa, el gest de Schulz és una escletxa en favor del català i, per tant, una bona notícia. ‘Demanarem una reunió amb ell, un cop haurà estat nomenat president, per demanar-li formalment de poder parlar en català als plens. És una petició que no implica cap cost afegit al parlament, perquè la majoria dels traductors del castellà són catalans i ho poden fer perfectament.’ A més, Tremosa explica que el popular Alejo Vidal-Quadras, que continuarà essent un dels catorze vice-presidents de l’eurocambra, no tindrà l’ascendència sobre Schulz que tenia sobre el Buzek, també popular, i sobre el seu predecessor, el democristià alemany Hans-Gert Pöttering.

Vidal-Quadras ha vetat fins ara l’ús de la llengua catalana a Estrasburg, al·legant ‘dificultats tècniques’. I Buzek i Pöttering sempre li han fet cas i, per tant, s’han tret de sobre els eurodiputats catalans.

Quant a Romeva, troba molt positiu que sigui el president qui defensi personalment el dret de fer servir el català als plens. I creu que Vidal-Quadras estava ben situat fins ara com a vice-president, però que ‘ha anat perdent suport’ i caldrà veure quina posició ocupa en les vice-presidències.

Schulz, ex-batlle de Würselen, una ciutat de 40.000 habitants de Renània, és sensible a Catalunya i al català, segons els eurodiputats catalans que l’han tractat. Fins i tot ha llegit Josep Pla, Màrius Torres i Jaume Cabré, va confessar la setmana passada a Tremosa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem