15.01.2012 - 13:46
La marxa reivindicativa de vehicles, batejada amb el nom de ‘Caravana per l’estat propi‘, que ha recorregut avui la N-2 del Maresme ha estat un èxit de participació. Tant és així que a Canet, punt final de la marxa, s’han retardat més d’una hora els parlaments previstos per l’arribada contínua de vehicles i s’han hagut d’habilitar aparcaments alternatius perquè la presència s’han desbordat les instal·lacions previstes. Segons dades de Trànsit hi han participat 470 turismes, una vuitantena de motos i més de vint tractors, col·lapsant durant unes quantes hores la N-2 al Maresme a l’altura d’Arenys i de Canet. Els organitzadors, per la seva banda, xifren la participació en un miler de vehicles. Al Twitter, l’etiqueta #caravanaperlestatpropi ha esdevingut una de les més utilitzades. Ha estat la primera gran acció de l’Assemblea Nacional Catalana, que es constituirà oficialment el 10 de març.
La caravana ha començat a les deu del matí simultàniament a dos punts de la comarca. Els vehicles han sortit puntualment des de Montgat, al sud, i Tordera, al nord, per recórrer amb estelades i senyeres la carretera N-2 fins a Canet de Mar.
Segons que ha explicat Toni Llimona, membre del secretariat de l’Assemblea, molts assistents a la caravana s’han anat afegint durant la marxa, desbordant les seves previsions, però també les de la policia, que ha hagut de demanar reforços. Cap a les onze del matí, la N-2 en sentit nord acumulava vuit quilòmetres de cua.
Entre les dotze i la una del migdia, els vehicles han anat arribant al punt indicat de Canet de Mar, on els organitzadors han convocat l’acte central.
La ‘primera gran manifestació’ de l’Assemblea
El primer a parlar ha estat Pep Riera, ex-coordinador general del sindicat Unió de Pagesos i impulsor de ‘Pagesos per la independència’. Riera ha remarcat que l’Assemblea és un ‘moviment unitari que no pretén ocupar l’espai de cap partit polític ni crear-ne cap cap de nou’. L’únic que vol, ha dit, és aconseguir ‘a curt termini’ crear un estat propi i, sobretot, ‘conscienciar la ciutadania i mobilitzar-la’ amb aquest propòsit.
Aquesta caravana, ha afegit, és només ‘la primera gran manifestació’ de moltes més que l’Assemblea portarà a terme. És l’inici, afegeix, d’un procés perquè l’Assemblea esdevingui un veritable ‘moviment de masses’. Erò no volem, ha dit, ser ‘la Irlanda independent però arruïnada del segle XX, sinó la Catalunya rica i plena del segle XXI’.
En aquest sentit, els organitzadors estan convençuts que la caravana de Canet durà a moltes altres comarques a portar a terme iniciatives semblants. Segons Llimona, la propera cita d’aquest moviment transversal que aplega representants de plataformes sobiranistes, polítics de l’òrbita nacionalista i independentista i bona part de les persones implicades en les consultes sobiranistes serà el proper 25 de febrer, a Mataró, on se celebrarà la ‘Festa de la Independència’.
Durant els parlaments dels assistents a l’acte s’ha destacat l’èxit d’aquesta convocatòria que demostra que d’independentisme és una opció cada vegada més present entre la ciutadania. Hi han participat diversos batlles de la comarca: les batllesses de Sant Pol de Mar i Cabrils i els batlles de Vilassar de Dalt, Alella, Canet de Mar, Arenys de Mar i Arenys de Munt, i el tinent batlle de Calella.
120 assemblees territorials adherides
L’Assemblea ja compta actualment amb 120 assemblees territorials adherides, entre comarcals i locals, al conjunt del territori i català, i entre 70 i 80 més estan ja en procés de constitució, segons ha confirmat Llimona. La dada és significativa perquè s’apropa a les 241 assemblees que l’Assemblea aspira a tenir abans de constituir-se formalment al març.
L’Assemblea pretén aglutinar el conjunt de l’independentisme català i ser un òrgan popular i social que capitanegi el procés per recuperar la independència política de Catalunya mitjançant la constitució d’un estat de dret. L’organització es va crear (vídeo) el 30 d’abril del 2011 a Barcelona en la ‘Conferència Nacional per l’Estat Propi’ i vol culminar el procés amb la celebració d’un referèndum vinculant convocat pel govern o la cambra catalana el 2014, coincidint amb els 300 anys de la caiguda de Catalunya en mans de les tropes borbòniques.