El ‘segon de traspàs’, a debat

VilaWeb

Redacció

16.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si mireu el calendari d’enguany us adonareu que té tres-cents seixanta-sis dies, un més que no és habitual. El 2012, efectivament, és any de traspàs, i això significa que hi haurà 29 de febrer. Però el 2012 té una altra curiositat relacionada amb el temps: el 30 de juny s’afegirà un segon addicional a l’hora civil per a sincronitzar-la amb l’astronòmica. Des de la introducció dels rellotges atòmics, a mitjan segle XX, s’ha observat que periòdicament hi ha un desfasament d’un segon respecte de la rotació de la Terra, sotmesa a microdesviacions. Serà el vint-i-cinquè segon intercalar que s’hi introdueix des del 1972. I potser l’última: la Unió Internacional de Telecomunicacions, reunida aquesta setmana a Ginebra, té a l’ordre del dia una proposta de supressió dels ‘segons de traspàs’.

Hi ha tot d’arguments en favor de la possible supressió i contra. L’Observatori Reial de la Gran Bretanya, per exemple, defensa el manteniment dels segons intercalars i considera indispensable, per tant, de continuar sincronitzant la mesura del temps amb l’hora solar, per no desconnectar-nos de la natura. En canvi, l’Oficina Internacional de Pesos i Mesures de París fa pressió per fer desaparèixer aquesta correcció, perquè creu que els GPS i els instruments de navegació aèria, entre més dispositius, no poden actualitzar-se cada dos anys o anys.

La primera posició, la defensen sobretot els astrònoms i països com el Canadà, la Gran Bretanya i la Xina; i opten per la supressió Alemanya, els Estats Units, França i Itàlia, que fan cas de la petició de les multinacionals de satèl·lits nord-americanes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem