Avui s’acompleixen 306 anys de l’incendi de Vila-real per les tropes borbòniques

  • L'Ajuntament ha organitzat per a commemorar-ho una conferència sobre la crema i un concert de Feliu Ventura; i demà l'Asociació Cultural Socarrats i Acció Cultural del País Valencià duran a terme la tradicional processó cívica, en la qual, per primera vegada, participarà l'Ajuntament de manera oficial.

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.01.2012 - 17:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui, 12 de gener, s’acompliran 306 anys de la data en què les tropes borbòniques de Felip de Borbó van assaltar, saquejar i incendiar Vila-real, perquè els seus habitants es van negar a abandonar la causa del rei legítim de València, Carles III d’Austria, en el context de la Guerra de Successió. Des de fa anys, aquest fet és recordat per les entitats Socarrats i Acció Cultural, amb una processó cívica en la qual enguany, per primera vegada, participarà oficialment el govern de Progrés de la població.

Avui dia 12, en la data exacta de l’aniversari de l’incendi, Pablo Valle i Cristian Pardo, presentats per Antoni Royo, parlaran sobre “La crema de Vila-real”, en un acte que que tindrà lloc a l’Espai Jove, a les 19 hores, organitzat per la regidoria de Joventut amb la col.laboració d’Acció Cultural. I a les 20:30, al Teatre de Els XIII, l’Ajuntament organitza un concert de Feliu Ventura, d’entrada gratuïta.

Demà divendres, a partir de les 19 hores, eixirà del Casal Jaume I (Solades, 10) la desfilada cívica que organitzen tots els anys l’Asociació Cultural Socarrats i Acció Cultural del País Valencià; la desfilada recorrerà la plaça Ortells, carrer de la Sang, carrer Major Sant Jaume, plaça de la Vila, Major Sant Domènec i Lluís Vives, fins arribar a la Torre Motxa.

Allí, l’historiador Vicent Gil explicarà noves dades històriques sobre la crema de Vila-real el 12 de gener de 1706 i la posterior repressió de la població. Seguidament intervindrà Vicent Goterris, que, en nom de les entitats convocants, parlarà sobre l’actualitat de la commemoració i de les reivindicacions nacionals que avui, com fa més de 300 anys, continua mantenint Vila-real. I, per finalitzar, les associacions convocants dipositaran una corona de llorer vora el monument. La interpretació de la Muixeranga, declarada recentment com a Patrimoni de la Humanitat, tancarà la commemoració. Cal destacar que una representació dels Miquelets del Regne de València participarà en l’acte i que, per primera vegada, l’Ajuntament de la població serà present en l’acte de manera oficial.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any