28.12.2011 - 12:07
Després de trenta-dos anys de completa opacitat, la casa reial espanyola ha fet pública una part dels seus comptes: concretament, els 8,4 milions d’euros consignats al pressupost estatal d’enguany. No es detalla, en canvi, quina és l’aportació que fan a la corona els ministeris d’Afers Estrangers, Interior ni Hisenda en concepte de cotxes i viatges oficials i seguretat. Tampoc s’hi especifica la despesa de Patrimoni. Del pressupost de l’estat es desprèn que el cost total és de gairebé 60 milions.
S”ha d’anar a buscar al pressupost de l’estat del 2011 (PDF) una part de les despeses que avui no s’han explicat. A aquests 8,4 milions d’euros s’han d’afegir, 6,2 milions d’euros que aporta Presidència en despeses de bens i serveis i per a pagar els 135 treballadors que hi ha en nòmina a la casa reial; aquest mateix ministeri aporta 10 milions per a actes, recepcions oficials i gales diverses, i 34 milions en concepte de Patrimoni, és a dir, en el manteniment de palaus i jardins reials. a més, Afers Estrangers ha aportat enguany més de quatre-cents mil euros en quinze viatges oficials. Tot plegat fa pujar el cost de la monarquia per a les arques públiques a més de 59 milions. A aquests diners s’hi ha de sumar una quantitat desconeguda que aporten Interior, Defensa i Hisenda en seguretat i transport que ni la casa reial ni els respectius ministeris no han especificat.
Els sous
En les despeses de personal de la casa reial hi ha especificats els sous dels membres: Juan Carlos de Borbó cobra enguany 292.752 euros bruts, la meitat dels quals en despeses de representació. Felip de Borbó cobra la meitat que no el rei. La reina, la princesa d’Astúries i les infantes no tenen pas assignació fixa: se’ls assignen despeses de representació que varien cada any. En conjunt, enguany són de 375.000 euros
Unes altres despeses
A part dels sous dels membres de la casa reial, hi ha una despesa de 4 milions d’euros, que es distribueixen així:
701.000 alts càrrecs.
143.000 a dos funcionaris.
80.000 a personal contractat per la casa reial.
56.000, a un altre personal
2.825.700 a incentius al rendiment i a hores extra.
233.000 a quotes, prestacions i despesa social.
I hi ha un altre capítol anomenat ‘despeses corrents i bens i serveis’, que puja a 3.275.000 euros; 200.000 euros d’un fons de contingència i 100.000 euros ‘d’inversions reals’.
L’escàndol Urdangarín
La decisió de la casa reial espanyola de fer pública una part dels comptes ha vingut forçada per l’escàndol dels negocis del duc de Palma, Iñaki Urdangarín, amb l’Instituto Nóos, que és investigat per presumpta apropiació de fons públics en l’organització de convencions i congressos a Palma i a València. Arran d’aquesta investigació judicial, la casa reial va dir que aplicaria mesures de transparència, i va apartar Urdangarín dels actes oficials.