27.12.2011 - 13:58
El govern català ha aprovat avui el projecte de llei de consultes per poder preguntar a la ciutadania sobre diferents qüestions sense necessitat de demanar permís a l’estat (vídeo). I ho fa amb la vista posada en una possible consulta sobre el pacte fiscal que s’ha de negociar amb l’executiu espanyol. Aquesta llei haurà de substituir la que va aprovar el tripartit la passada legislatura, que regulava els referèndums, és a dir, consultes que requereixen l’aval de Madrid. ‘La llei lliga amb l’exercici del dret de decidir i amb la transició anunciada per Mas’, ha declarat el portaveu, Francesc Homs.
Les consultes per via no refrendària, com les que planteja aquest projecte de llei, implica que el resultat no tindrà caràcter vinculant, com sí que tenen els referèndums, però poden legitimar o reforçar políticament unes determinades decisions i posicions polítiques.
Les condicions de convocatòria
El text preveu consultes tant en l’àmbit de Catalunya com en l’àmbit municipal. La convocatòria de consulta popular en l’àmbit competencial de la Generalitat correspon al president de la Generalitat, mentre que en l’àmbit de les competències locals, correspon al batlle o president de l’entitat local. També es pot demanar a instàncies d’una comissió promotora formada per tres persones físiques o per alguna entitat jurídica, com poden ser les associacions no lucratives, les organitzacions socials i professionals i els sindicats i col·legis oficials, que acreditin l’interès general de la seva iniciativa mitjançant un nombre mínim de signatures.
En el cas d’una consulta popular en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya seran necessàries un mínim de 50.000 signatures vàlides. En el cas d’una consulta popular en l’àmbit local, seran necessàries les signatures vàlides previstes en la pròpia normativa local de cada entitat i, en defecte de previsió, serà del 20% dels habitants per a les poblacions de menys de 5.000 habitants. En els municipis d’entre 5.000 i 100.000 habitants seran necessàries 1.000 signatures més el 10% dels habitants que excedeixen els 5.000. I en el cas dels municipis de més de 100.000 habitants, caldran 10.500 signatures més el 5% dels habitants que excedeixen els 100.000.
Tindran el dret de vot en aquestes consultes les persones més grans de 18 anys que no estiguin privades dels drets polítics, ciutadans de la Unió Europea, d’Islàndia, Liechtenstein, Noruega o Suïssa que estiguin empadronats en algun municipi de Catalunya.