El palau de Justícia de València, acordonat pel judici a Camps

  • L'ex-president ha estat escridassat a l'arribada al jutjat · Topades entre defensors i detractors de Camps · La plana major del PP, a Madrid

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.12.2011 - 11:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La policia ha acordonat el palau de Justícia de València amb motiu del judici contra l’ex-president de la Generalitat, Francisco Camps. A la porta s’hi han concentrat desenes de manifestants, molts dels quals convocats pel Col·lectiu contra la Corrupció, per exigir una ‘condemna exemplar’ a l’ex-president, que ha estat rebut amb fortes escridassades. També hi ha, darrere d’un altre cordó policíac, una cinquantena de persones que donen suport a Camps i que fan cua per entrar al judici. Hi ha hagut, en més d’un moment, topades entre defensors i detractors de Camps, que la policia ha acabat separant. Alguns dels manifestants contra la corrupció són abillats amb vestits que emulen els que va rebre Camps de regal i canten ‘Adeú, president, adéu’ amb la melodia de ‘Amunt, València, amunt’ de l’himne de l’equip de futbol de la ciutat.

Camps ha arribat al Palau de la Justícia a les 9.20 amb un BMW blanc acompanyat pel seu advocat, Javier Boix. L’esperaven, a més de les desenes de manifestants, alguns diputats del PP valencià per donar-li suport: l’ex-consellera de Cultura, Trini Miró; l’ex-conseller d’Educació, Alejandro Font de Mora; la directora de l’IVAM, Consuelo Císcar; i María José García Herrero. A les preguntes dels periodistes, Camps s’ha limitat de dir que no estava nerviós. Vint minuts més tard ha arribat al jutjat l’ex-secretari general del PP valencià, Ricardo Costa, més discretament.

Com era previsible, Camps i Costa han arribat separats i cap dels tres vice-presidents del seu govern (Juan Cotino, Vicent Rambla i Gerardo Camps) que li van donar suport al jutjat el maig passat, a més de la batllessa Rita Barberà, no hi han acudit. I és que avui, la plana major del PP, inclòs el president Fabra, és convocada per Mariano Rajoy a Madrid a la mateixa hora del judici, en una reunió de la junta directiva del PP espanyol. El partit, doncs, ha mirat de marcar distàncies respecte a l’ex-president, amb una convocatòria de Rajoy gens casual.

Al jutjat hi ha quasi un centenar de periodistes i fotògrafs de fins a cinquanta mitjans de comunicació, acreditats per seguir la compareixença malgrat la queixa dels dos encausats, desestimada pel TSJ, per mirar de modificar la cobertura informativa del judici.

Camps i Costa seran jutjats per l’anomenat ‘cas dels vestits’ per un presumpte delicte de suborn passiu impropi, acusats d’haver rebut regals d’empreses de la trama Gürtel a València (interlocutòria, en pdf). La fiscalia anticorrupció demana per a tots dos una multa de 41.250 euros, mentre que el PSPV, que exerceix l’acusació popular, eleva la petició fins a tres anys de presó i vuit d’inhabilitació.

En aquesta causa ja han estat condemnats dos acusats més, l’ex-vice-president de la Generalitat, Víctor Campos, i el que fou cap de protocol de la Diputació de València, Rafael Betoret, que van mostrar la conformitat amb els fets que se’ls imputava i van acceptar pagar una multa de 9.600 euros poc abans de la dimissió de Camps com a president del Consell.

En la interlocutòria figura que entre 2005 i 2008 es van adjudicar nombrosos contractes públics a empreses de la trama ‘Gürtel’. També queda constància que Álvaro Pérez, ‘el Bigotis’, considerat el cap de la branca valenciana de ‘Gürtel’, disposava d’un compte corrent obert a les botigues Milano i Forever Young, de Madrid, des d’on va pagar algunes peces de vestir als acusats. 

Segons l’acusació, Francisco Camps hauria rebut una dotzena de vestits, cinc jaquetes i cinc parells de sabates per un import total de 14.14.021,50 euros. Ricardo Costa, per la seva banda, hauria rebut quatre vestits i sis pantalons, per un import de 7.325 euros. A la interlocutòria també consta que els acusats sabien en tot moment qui havia fet els encàrrecs.

Enllaços
Array

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any