08.12.2011 - 06:00
Hongria ha plantat cara al gegant de la biotecnologia Montsanto i ha destruït mil hectàrees de blat de moro que havia estat cultivat amb llavors transgèniques. Va ser el ministre de Desenvolupament Rural hongarès, Lajos Bognar, qui va ordenar que es destruïssin les mil hectàrees de blat de moro transgènic, el qual encara no havia pol·linitzat els camps veïns. La missió d’ara del govern és localitzar els béns generats a partir de les llavors transgèniques per confiscar-los.
Des del març, la regulació hongaresa, que prohibeix els transgènics, estableix que cada estat ha de revisar i vigilar el tràfic de llavors abans d’entrar al mercat local. Però, com passa sovint, llavors no modificades s’havien barrejat amb unes altres de transgèniques, sense que els agricultors ho sabessin. Per això el govern va decidir cremar les mil hectàrees localitzades, i assegura que tot el panís transgènic ha estat eradicat sense que el pol·len s’hagi disseminat.
Hongria és un dels estat de la Unió Europea que prohibeix el cultiu d’organismes modificats genèticament (OMG), juntament amb Suïssa, França, Itàlia, Àustria i Grècia.
Precisament, la setmana passada, el Consell d’Estat francès va anul·lar la moratòria de cultiu del blat de moro transgènic patentat MON810 fins ara vigent. La forta pressió de l’opinió pública, però, va portar de seguida el govern de Nicolas Sarkozy a insistir en la seva oposició al cultiu de transgènics i anunciar que l’executiu prepara una altra clàusula per mantenir la prohibició de cultiu del blat de moro Monsanto.
A Alemanya, on hi ha una regulació molt estricta, només es permet el cultiu de l’anomenada patata ‘Amflora’, modificada genèticament, en determinades condicions. Pel que fa als estats europeus on sí que és permès el cultiu de trasngènics, l’estat espanyol encapçala el rànquing de producció, amb cent mil hectàrees cultivades amb productes transgènics el 2010, seguit de la República Txeca, Romania i Portugal. Dins de l’estat espanyol, aquesta producció es concentra a l’Aragó i al Principat.
Pel que fa a la resta del món, Estats Units és el país amb més hectàrees de cultius transgènics (67 milions), seguit del Brasil (25 milions), l’Argentina (23 milions), l’Índia (9 milions), el Canadà (8 milions), la Xina (3 milions), el Paraguai (2,5 milions) i el Paquistan (2,4 milions).
Enllaços
Array
Array