Es publiquen set cartes inèdites de Pau Casals des de l’exili

  • Dirigides al polític i empresari Jaume Creus, hi reflecteix l'esperança de poder tornar a casa

VilaWeb
VilaWeb

Redacció

07.12.2011 - 11:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘La nostra alegria és gran. Ara, que aviat ens deixin tornar a casa’, escrivia el 13 de maig de 1945 Pau Casals en una carta, inèdita fins ara, que va enviar al polític i empresari Jaume Creus. És una de les set cartes del violoncel·lista català a Creus que ara ha fet públiques l’associació Memòria i Història de Manresa. En aquestes missives, escrites entre 1945 i 1948, Pau Casals hi reflecteix l’esperança de poder tornar a casa i l’alegria per la victòria dels aliats en la Segona Guerra Mundial.

Així, el maig de 1945 deia Casals a l’empresari Jaume Creus: ‘Gràcies per la salutació però la victòria del 8 de maig de 1945 se n’hauria de dir el dia de la Justícia, car Victòria ho hauria sigut també si els boches haguessin guanyat.’. I en una carta amb data de 7 de març de 1948, escrivia: ‘Ja estem millor, i ho estaríem del tot si les coses es decidissin per poder anar a casa. […] Ja veu que, malgrat la garrotada que ha rebut, Franco continua gallejant. Quin tipus asquerós!’.

Les potències aliades no van fer res per treure Franco del poder i la decepció de Casals va ser molt gran: ‘La pobra Catalunya nostra destrossada! Quina traïció, quina cosa! És el col·lapse de la meva vida!’, va escriure al doctor Trueta. Molts catalans, com Casals mateix, no van poder tornar mai a casa i van morir a l’exili. Per la seva banda, Jaume Creus, que també s’havia exiliat, va tornar a Catalunya el 1949.

Aquestes cartes, com també les publicades fa uns dies entre Jaume Creus i Manuel Viusà relatant com va viure la proclamació de la República Francesc Macià, s’han recuperat aquestes últimes setmanes. Arran de la notícia de l’aparició de les cinc cartes inèdites de Lluís Companys, que havia conservat Jaume Creus i Ventura, Lluís Willaert, de Barcelona, es va posar en contacte amb l’associació i va explicar que havia estat dentista de Jaume Creus, que hi havia mantingut una bona amistat i que en conservava alguns documents. Entre els documents aportats per Lluís Willaert hi ha, a més, algunes cartes de Creus amb Ventura Gassol, Joan Casanovas, Josep M. Batista i Roca, Joan Alavedra, Emili Granier Barrera i Josep Trueta. També n’hi ha de Josep Irla, Carme Ballester, Rovira i Virgili, Carles Cardó i Heribert Barrera; i una dotzena de fotografies de l’enterrament de Joan Casanovas, president del Parlament de Catalunya els anys 1933-36, i dues fotografies de l’homenatge tributat a Pompeu Fabra, a Prada de Conflent, el 1948.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem