La proclamació de la República, viscuda per Francesc Macià

  • Es publiquen les cartes que Jaume Creus, que es trobava amb Macià, va escriure a Manuel Viusà relatant els fets

VilaWeb
Redacció
30.11.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Francesc Macià va saber que el president Companys havia proclamat la República, el 14 d’abril de 1931, quan era a casa del seu íntim amic Jaume Creus i Ventura, polític i empresari, al carrer d’Aldana 3 de Barcelona. Les intenses hores que Macià va viure aquell matí, va relatar-les, uns quants anys després, Manuel Viusà, polític i pintor (1917-1998), a la biografia ‘Francesc Macià, president de Catalunya’ (Quaderns Som, París, 1968), basant-se en el testimoni directe de Creus. Ara l’associació Memòria i Història de Manresa ha publicat, per primera vegada, tant l’explicació dels fets que Creus envià per correu a Visuà, com les cartes sobre els fets i els detalls d’aquell dia que tots dos varen intercanviar-se.

Creus detalla, entre més coses, el diàleg que tingueren aquell matí Macià i qui aleshores era president de la Diputació, Joan Maluquer:

‘Macià es va situar al despatx del president, que en aquell moment era el senyor Maluquer; no va trigar molt [a] presentar-se dit senyor. Dirigint-se a Macià li va dir: ‘Què feu aquí?’. En Macià en la seva mitja rialla li va dir. ‘El poble m’hi [ha] posat’. ‘Jo sóc el President –digué Maluquer– i no sortiré d’aquí, sinó a la força’. En Macià, tot somrient i amablement, posant-li la mà a l’espatlla, com empenyent una mica, li va contestar: ‘En teniu prou [?]’.

I explica, també, que Macià ja tenia la intenció de proclamar la República i que, quan va saber que Companys ho havia fet abans, ‘Macià va callar, però la impressió meva personal és que no li va agradar’.

Els documents, recuperats gràcies al dentista de Creus

Aquesta documentació s’ha recuperat aquestes últimes setmanes. Arran de la notícia de l’aparició de les cinc cartes inèdites de Lluís Companys, que havia conservat Jaume Creus i Ventura, Lluís Willaert, de Barcelona, es va posar en contacte amb l’associació i va explicar que havia estat dentista de Jaume Creus, que hi havia mantingut una bona amistat i que en conservava alguns documents. Entre els documents aportats per Lluís Willaert hi ha, a més, algunes cartes de Creus amb Pau Casals, Ventura Gassol, Joan Casanovas, Josep M. Batista i Roca, Joan Alavedra, Emili Granier Barrera i Josep Trueta.

També n’hi ha de Josep Irla, Carme Ballester, Rovira i Virgili, Carles Cardó i Heribert Barrera; i una dotzena de fotografies de l’enterrament de Joan Casanovas, president del Parlament de Catalunya els anys 1933-36, i dues fotografies de l’homenatge tributat a Pompeu Fabra, a Prada de Conflent, el 1948.

Tots aquests documents es publicaran en aquesta web.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem