30.11.2011 - 06:00
Francesc Macià va saber que el president Companys havia proclamat la República, el 14 d’abril de 1931, quan era a casa del seu íntim amic Jaume Creus i Ventura, polític i empresari, al carrer d’Aldana 3 de Barcelona. Les intenses hores que Macià va viure aquell matí, va relatar-les, uns quants anys després, Manuel Viusà, polític i pintor (1917-1998), a la biografia ‘Francesc Macià, president de Catalunya’ (Quaderns Som, París, 1968), basant-se en el testimoni directe de Creus. Ara l’associació Memòria i Història de Manresa ha publicat, per primera vegada, tant l’explicació dels fets que Creus envià per correu a Visuà, com les cartes sobre els fets i els detalls d’aquell dia que tots dos varen intercanviar-se.
Creus detalla, entre més coses, el diàleg que tingueren aquell matí Macià i qui aleshores era president de la Diputació, Joan Maluquer:
‘Macià es va situar al despatx del president, que en aquell moment era el senyor Maluquer; no va trigar molt [a] presentar-se dit senyor. Dirigint-se a Macià li va dir: ‘Què feu aquí?’. En Macià en la seva mitja rialla li va dir. ‘El poble m’hi [ha] posat’. ‘Jo sóc el President –digué Maluquer– i no sortiré d’aquí, sinó a la força’. En Macià, tot somrient i amablement, posant-li la mà a l’espatlla, com empenyent una mica, li va contestar: ‘En teniu prou [?]’.
I explica, també, que Macià ja tenia la intenció de proclamar la República i que, quan va saber que Companys ho havia fet abans, ‘Macià va callar, però la impressió meva personal és que no li va agradar’.
Els documents, recuperats gràcies al dentista de Creus
Aquesta documentació s’ha recuperat aquestes últimes setmanes. Arran de la notícia de l’aparició de les cinc cartes inèdites de Lluís Companys, que havia conservat Jaume Creus i Ventura, Lluís Willaert, de Barcelona, es va posar en contacte amb l’associació i va explicar que havia estat dentista de Jaume Creus, que hi havia mantingut una bona amistat i que en conservava alguns documents. Entre els documents aportats per Lluís Willaert hi ha, a més, algunes cartes de Creus amb Pau Casals, Ventura Gassol, Joan Casanovas, Josep M. Batista i Roca, Joan Alavedra, Emili Granier Barrera i Josep Trueta.
També n’hi ha de Josep Irla, Carme Ballester, Rovira i Virgili, Carles Cardó i Heribert Barrera; i una dotzena de fotografies de l’enterrament de Joan Casanovas, president del Parlament de Catalunya els anys 1933-36, i dues fotografies de l’homenatge tributat a Pompeu Fabra, a Prada de Conflent, el 1948.
Tots aquests documents es publicaran en aquesta web.