Trenta anys de lluita coordinada contra la violència masclista

  • Avui es commemora el Dia Internacional contra la violència contra les dones · Hi ha convocats actes i manifestacions arreu

VilaWeb
VilaWeb

Redacció

25.11.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 25 de novembre de 1960, tres activistes dominicanes, les germanes Mirabal, van ser assassinades per ordre del dictador Rafael Leónidas Trujillo. En la seva memòria, fa trenta anys que cada 25 de novembre es commemora el Dia Internacional contra la violència contra les dones, una data que es va establir el 1981 durant la primera Trobada Feminista de l’Amèrica Llatina i el Carib, i que l’Assemblea General de les Nacions Unides va fer oficial, a través de la Resolució 50/134, l’any 1999.

‘La violència contra les dones i les nenes presenta formes molt diverses i afecta moltes persones a tot el món. Inclou la violació, la violència domèstica, l’assetjament a la feina, els abusos a l’escola, la mutilació genital femenina i la violència sexual als conflictes armats’. Ho recorda el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, en el missatge publicat amb motiu d’aquest 25 de novembre. I recorda: ‘La violència, i molt sovint el sol fet d’amenaçar de recórrer-hi, és un dels principals obstacles contra la plena igualtat de la dona’.

Augment de la violència masclista entre el jovent

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montserrat Gatell, alertava ahir que s’havia detectat un agument ‘que no es pot ignorar’ de la violència sexista entre el jovent, especialment en les edats que corresponen a l’etapa d’ESO i batxillerat. Segon Gatell, en base a les dades dels mossos, el 69% de les víctimes d’agressions sexuals d’enguany tenien entre 11 anys i 30. Es tracta sobretot de violacions en què els agressors són familiars o persones de l’entorn directe de les víctimes.

Gatell, que insistia en la importància d’actuar als centres escolars per prevenir actituds que poden desembocar en casos greus, també alertava del perill que suposa que una part del jovent ‘vegi natural’ algunes formes de violència masclista. Per Gatell, la violència contra les dones parteix d’un problema ‘estructural’ i requereix un canvi conceptual sobre les relacions entre homes i dones. ‘La violència descansa en les discriminacions i les discriminacions en les desigualtats’, va dir.

Hi ha diverses entitats i plataformes que treballen de fa anys contra la violència masclista –ja sigui psicològica, física, econòmica o sexual– i a favor d’una igualtat real i efectiva de gènere. A banda de les seccions especialitzades dels sindicats i les organitzacions polítiques, també destaquen Tamaia, Ca la Dona i la Plataforma unitària contra les violències de gènere, que aplega desenes d’associacions. També cal tenir en compte la tasca de les administracions i la normativa vigent sobre aquesta qüestió, com les resolucions de l’ONU, la Declaració sobre l’eliminació de la violència contra la dona de les Nacions Unides, i la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, aprovada pel Parlament de Catalunya el 2008.

Actes i manifestacions

Amb motiu del Dia Internacional per la no violència contra les dones, hi ha previstes manifestacions i actes a la majoria de viles. L’Institut Català de la Dona ha organitzat actes, on s’hi llegirà el manifest, a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa.

Avui a les 19.00 surt de Canaletes la manifestació sota el lema ‘No és No. No oblidem’ (manifest), convocada per la Xarxa de Dones Feministes contra la violència i per l’esquerra independentista, que amb el lema ‘Combatem la violència de gènere. Autodefensa feminista‘ també convoca concentracions a Tarragona (19.30, plaça de la Font), Vilafranca del Penedès, (20.00, plaça de la Vila) i València (19.30, Parterre). Alhora, la Intersindical Valenciana també ha fet una crida a la manifestació de València i a les convocades a Castelló (19.30, plaça de la Pau) i Alacant (19.30, plaça Calvo Sotelo).

Les protestes contra la violència vers les dones també ressonen a Twitter, a través de l’etiqueta #stopviolenciamasclista.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array
Array

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem