24.11.2011 - 10:14
El portaveu del govern, Francesc Homs, ha manifestat avui que proposarien als sindicats l’eliminació dels dies de lliure disposició dels funcionaris –entre set i onze, segons els casos.
Ara, de l’augment del preu del transport públic (del 10% en el cas de la T-10, segons El Periódico), Homs no n’ha volgut dir res, sinó que se n’havia de parlar amb l’Autoritat Metropolitana del Transport. Però La Vanguardia també deia avui que les taxes universitàries s’apujarien un 7,6% i que les receptes mèdiques es gravarien amb 20 cèntims, mínim, o un euro, màxim.
Avui alguns diaris donen detalls de l’augment de taxes que formarà el pla d’ajustament de la Generalitat de l’any vinent. El 2012 la targeta de transport públic T-10 d’una sola zona pot apujar-se un 10%, de 8,25 euros a 9, segons El Periódico; i l’augment de les taxes universitàries pot ser del 7,6%, uns quatre punts més que no l’IPC, si la política de preus del govern espanyol no varia, segons La Vanguardia. Aquest mateix diari diu que el govern català pensa a cobrar de 20 cèntims a un euro per cada recepta mèdica, tret de les receptes destinades als malalts crònics, als pensionistes i a alguns grups de pacients.
Ahir la vice-presidenta del govern, Joana Ortega, ja va avançar que la reducció de sou dels funcionaris afectaria les dues pagues extra de l’any vinent. Ara, segons La Vanguardia, la reducció prevista no excedirà el 3%.
Opinions sobre el tiquet moderador
La implantació d’un tiquet moderador en el sistema sanitari, anunciada dimarts pel president Artur Mas, va sorprendre el sector, que va reaccionar-hi amb un cert escepticisme i amb crítiques.
Pel catedràtic d’economia i membre del Consell Assessor de Sanitat del govern, Guillem López Casasnovas, ‘són els metges i no pas els economistes –ha dit a VilaWeb– qui ha de decidir la manera de moderar aquesta forma de copagament i d’evitar el malbaratament de les medecines, al capdavall, l’èxit d’un tiquet moderador és que no recapti res’, d’acord amb la intenció del govern que vol que sigui una mesura dissuasiva i que no es comprin tants medicaments.
Ara, el sindicat Metges de Catalunya ha instat el govern a dialogar amb el sector mèdic per acordar unes reformes que facin sostenible el sistema. I el Col·legi d’Infermeres de Barcelona (COIB) tem que la mesura no acabi ‘fent pagar els plats trencats a l’usuari’; per això demana que abans d’aplicar una mesura com aquesta el govern s’esperi a saber l’estalvi consegüent a la disposició de prescriure per principi actiu, establerta fa poc. Finalment, el vice-president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, aplaudeix una mesura que ja han adoptat la majoria de països del voltant, si bé ‘caldrà veure com s’aplica aquí’. I fa present que l’actual sistema –que sufraga la medicació dels pensionistes i un 40% del cost de la resta de pacients– es basa en els impostos que ha de pagar tothom; de fet, és un sistema, diu, que ‘ve d’abans de la democràcia i ningú no l’ha revisat’. Per tant, li sembla molt bé que s’adoptin mesures per a penalitzar l’abús.