18.11.2011 - 12:42
El president de l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC) i del Cercle d’Agermanament Occitano-Català (CAOC), Enric Garriga Trullols, s’ha mort a Barcelona a vuitanta-cinc anys. Enginyer químic de professió, va consagrar la seva vida a treballar en dos fronts: la independència i el reforç del lligam entre els Països Catalans i Occitània. Ho va fer a través de les dues organitzacions que va fundar i dirigir, l’IPECC i el CAOC. La capella ardent s’obrirà avui a les 16.00 al Tanatori de la Ronda de Dalt de Barcelona, i el funeral es farà demà dissabte a les 16.00.
Enric Garriga Trullols va participar en el Congrés de Cultura Catalana (1975-1977), de resultes del qual va fundar juntament amb més persones l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC), des d’on va desenvolupar una important tasca de promoció internacional de la cultura catalana, molt abans de l’Institut Ramon Llull, a través de la creació i l’impuls dels premis Josep Maria Batista i Roca (que fa una setmana es van tornar a lliurar a Barcelona), la construcció de monuments a personalitats catalanes (a Alemanya, l’Argentina, Bèlgica…), la promoció de viatges per conèixer l’expansió i les petjades catalanes a la Mediterrània, Centreuropa i Amèrica, i la promoció de la descoberta de les gestes històriques catalanes.
El 1977 també va participar activament en la fundació del Cercle d’Agermanament Occitano-Català (CAOC), una entitat consagrada al foment de les relacions entre les cultures i els pobles occità i català. Durant les últimes tres dècades, doncs, va portar a terme una tasca constant d’acostament entre els Països Catalans i Occitània. Entre moltes iniciatives, va impulsar l’Aplec dels Focs de Sant Joan a Montsegur, la Pujada al Port de Salau per la llengua i l’amistat occitano-catalana i la Dictada Occitana a Barcelona. Alhora, va participar activament en l’Escola Occitana d’Estiu a Vilanòva d’Òlt, va impulsar les classes d’ensenyament de l’occità a Barcelona i va col·laborar activament en la tramitació de la llei de l’occità a Catalunya. Garriga era membre de l’Institut d’Estudis Occitans.