17.11.2011 - 11:26
La prima de risc espanyola, que mesura el diferencial amb els interessos que es paguen pels bons alemanys, s’ha tornat a disparar vorejant els 500 punts, la xifra més alta des de l’entrada de l’euro. Una xifra, a més, que es considera el topall de la zona de rescat: estats com Irlanda i Portugal van ser rescatats quan la seva prima de risc va superar els 500 punts. Això passa en una jornada de noves emissions de deute. El Tresor ha col·locat 3.500 milions d’euros a deu anys, però ho ha hagut de fer pagant un tipus d’interès del 7,088%, el més alt des del 1997, quan es va arribar a un interès del 7,26%.
A més, a l’última subhasta d’aquestes característiques, que es va fer el mes passat, el Tresor va pagar un interès del 5,43%. Per tant, la pujada és del 30%.
La desconfiança dels mercats no afecta només Espanya. La prima de risc de França també ha arribat als nivells més alts des de la creació de l’euro: ha superat per primera vegada la barrera dels 200 punts bàsics, amb un rendiment del 3,793%. Amb tot, les alarmes europees s’han encès, sobretot, per la situació d’Espanya. Tot i que la Unió Europea ha reiterat en més d’una ocasió que en cap cas caldria rescatar Espanya, les xifres apunten a una situació delicada.
La reacció del govern espanyol no s’ha fet esperar, però ha defugit responsabilitats. Ha recordat que ha implementat les mesures necessàries i ha fet cas de les indicacions europees. Per l’executiu espanyol, l’atac dels mercats és causa de la crisi del deute de tot Europa i no només afecta Espanya. Mariano Rajoy, per la seva banda, ha volgut llençar un missatge de tranquil·litat i ha dit, sentint-se ja nou president espanyol, que treballaria des del primer minut per a la recuperació de l’economia espanyola. I ha volgut deixar clar que seria ràpid en la configuració i el nomenament del nou govern, per evitar que hi hagi dies d’ingovernabilitat que puguin ser aprofitats pels mercats.
La cancellera alemanya Angela Merkel ha insistit avui que el Banc Central Europeu no pot solucionar la crisi del deute i que el seu govern no té intenció de cedir gens en aquest aspecte. ‘Només les solucions polítiques poden resoldre la situació’, ha dit Merkel, que també ha apuntat a canvis puntuals en els tractats europeus per a aconseguir més estabilitat. Així doncs, ha afirmat que els qui pensaven que el BCE ‘pot solucionar com un prestador d’última instància les debilitats de l’eurozona’ anaven equivocats.
Les borses europees s’han tenyit de vermell, a l’espera de la subhasta del deute espanyol i del francès. A París, el Cac 40 cau un 0,90%, a Frankfurt un 0,64% i a Londres hi ha pèrdues del 0,69%. A Madrid, l’Ibex 35 cau un 0,35%, mentre que a Milà el MIB cau un 0,55%.