15.11.2011 - 13:49
‘Aquesta vaga no servirà de res, i tindrà conseqüències per milers de ciutadans’, ha dit el portaveu del govern, Francesc Homs, sobre la vaga de metges d’avui i demà convocada pel sindicat Metges de Catalunya. Homs ha afegit que la vaga era un fracàs, i ha quantificat el seguiment entre el 16% i el 20%, depenent del centre, i que era un error, perquè ‘hi ha milers de ciutadans afectats’. En canvi, el sindicat diu que la vaga té un seguiment del 71%. Els serveis míinims es compleixen amb normalitat.
La conselleria de Salut ha xifrat en el 16,5% el seguiment global de la vaga de metges en el conjunt dels 65 hospitals i 497 centres d’atenció primària de Catalunya. La incidència de la vaga ha estat més significativa als grans hospitals públics, com ara la Vall d’Hebron, Bellvitge i Viladecans, on prop de la meitat dels facultats s’han unit a la protesta.
En canvi, en altres hospitals com el Josep Trueta de Girona i el Joan XXIII de Tarragona el seguiment és de 30% i el 40% segons Sancho, tot i que Metges de Catalunya ha xifrat el seguiment al Josep Trueta en un 80%.
En el conjunt de la xarxa de l’Institut Català de la Salut, les estimacions inicials apuntaven a un seguiment d’entre el 20% i el 30%, a l’espera de dades definitives.
El seguiment de la vaga ha estat baix en la xarxa concertada, de manera que ha estat ‘molt baix, gairebé anecdòtic’ a l’hospital Clínic i el Sant Pau de Barcelona i de prop del 30% a l’hospital del Mar. Això fa que en el conjunt del sistema públic, segons Sancho, només entre un 10% i un 15% hagi fet vaga.
Segons Metges de Catalunya, però, el seguiment és d’un 71%, una xifra que considera una ‘resposta contundent a la tisorada del govern’ i un ‘clam a la reflexió perquè els pressupostos prioritzin la sanitat pública, universal i de qualitat’. . D’acord amb les dades del sindicat, el seguiment als CAP ha estat del 65% i als hospitals, del 76%.
Metges de Catalunya també s’ha desmarcat dels talls a la ronda de Dalt d’aquest migdia, que han tingut lloc per part de facultatius sanitaris després de la concentració davant de l’hospital de la Vall d’Hebron.
Es compleixen els serveis mínims
L’actvitat de la jornada d’avui als hospitals és semblant a la d’un dia festiu i les urgències i els tractaments oncològics es fan amb normalitat. El decret (PDF) obliga a mantenir amb normalitat els serveis d’urgències i d’unitats especials: cura intensiva i hemodiàlisi, radioteràpia i quimioteràpia, etc. Als centres d’atenció primària, hi ha de treballar un quart de la plantilla, la primera jornada de vaga, i un terç, la segona.
L’ordre també obliga a atendre tots els malalts ingressats i les urgències durant l’horari habitual de cada centre d’assistència primària i extrahospitalària. A l’àrea del transport sanitari, hi ha de treballar tot el personal necessari per a atendre totes les urgències, els tractaments oncològics, de diàlisi i d’oxigenoteràpia, i de proves que es considerin urgents. Els farmacèutics han de mantenir el personal dels serveis de guàrdia i de nit establerts.
La resta de serveis funcionen com en un dia festiu. Ara, on la plantilla de festius i laborals sigui la mateixa, hi haurà de treballar un 50% dels treballadors que la integren.