12.11.2011 - 17:29
Milers de manifestants s’han aplegat davant del palau de la presidència de la República, el Quirinale, on Silvio Berlusconi es reuneix amb el president Giorgio Napolitano per presentar-li la dimissió com a primer ministre. Al llarg de la tarda s’han sentit crits de dimissió i de crítica al Cavaliere. Són les últimes hores de Berlusconi al poder. Abans, la cambra de diputats italiana ha aprovat les reformes econòmiques exigides per la Unió Europea, que ahir ja va aprovar el senat. Després de la votació, Berlusconi ha fet l’última reunió com a primer ministre amb el seu gabinet.
Berlusconi ha acceptat un possible executiu d’emergència dirigit per Mario Monti, que disposa d’un notable suport parlamentari i que dimecres fou nomenat senador vitalici. Però ha volgut que hi prengui part també l’actual subsecretari de la Presidència, Gianni Letta, segons que informen els mitjans italians.
Berlusconi s’ha reunit amb Monti durant dues hores per parlar del nou govern, després d’haver amenaçat que no donaria suport a un govern de Monti si això havia de suposar una humiliació. El cas és que el seu partit, el Poble de la Llibertat, s’ha mostrat dividit sobre si donar suport a Monti;
La Lliga, els socis de Berlusconi al govern, insisteixen en la necessitat de convocar eleccions o de fer un govern d’emergència liderat per un dels seus o per algú del PdL, com Angelino Alfano o Lamberto Dini.
La formació del nou govern encara manté algunes incògnites obertes. Per exemple, fonts pròximes a Monti afirmen que el nou governant vol formar un gabinet sense polítics i amb experts professionals per a cada ministeri. Aquesta voluntat troba la resistència dels partits i, especialment, de Berlusconi, que volen mantenir alguns dels seus membres a l’executiu.