10.11.2011 - 06:00
El batlle de Barcelona, Xavier Trias, fou ahir al vespre el protagonista del cicle ‘Implicats’ de +VilaWeb, que reuneix cada mes els membres de +VilaWeb amb personalitats de l’actualitat política i cultural. ‘Un ajuntament ha d’oferir serveis i atendre de manera molt especial la gent que no se’n surt i ha de tenir capacitat de donar resposta a les situacions límit’, va dir Trias sobre la funció que hauria de tenir un consistori. En el col·loqui va parlar sobretot de Ciutat Vella, de la model de turisme, de la contaminació, de la mobilitat amb bicicleta…
Un dels participants en la trobada va demanar a Trias sobre l’autonomia dels poders públics. ‘Sembla que els polítics tenen un poder fictici i que les polítiques les marquen poders externs. Falta que els poders públics recuperin un paper de liderat i de fer propostes’, li va dir. I el batlle va respondr-li: ‘Li asseguro que aplicaré el meu programa, que no es fa a cap despatx extern’. I va continuar: ‘A mi la política sanitària quan he fet de conseller de sanitat no me l’ha dictat ningú, he fet la que considerava la millor per donar màxima atenció a la gent. I ara intentaré fer una política per donar el màxim possible. Que els que tenen més aportin més. Hem de tenir per això un sistema de finançament diferent’.
Ciutat Vella: la gran assignatura pendent
També van demanar-li per com millorar les condicions de vida dels veïns de la Ciutat Vella. I li van fer aqusta observació: ‘Alguns ens plantegem de marxar-ne. Per les famílies és difícil de crear comunitat.El comerç tradicional pràcticament ha desaparegut. Hi ha temes de convivència, també. Els nens no els pots enviar a comprar el pa o a buscar el diari sota casa’. Trias va dir: ‘La Ciutat Vella és la gran assignatura pendent d’aquesta ciutat. Si no som capaços de donar qualitat a la Ciutat Vella, l’haurem espifiada’.
Per això, segons el batlle cal que s’hi puguin invertir els recursos necessaris: ‘La Ciutat Vella té un atractiu turístic evident. El turisme genera riquesa i recursos, però no té sentit que la gent que hi viu tingui la sensació que es troba en un parc temàtic. Perquè la riquesa ha de revertir en la gent.
‘I d’on han de sortir aquests diners?’, li va preguntar un altre dels contertulians. ‘El turisme de Barcelona genera un IVA importantíssim que cobra l’estat. I jo dic que vull participar d’aquest IVA. I després cal veure com les adminsitracions, redistribuir la riquesa d’una manera que tingui lògica, i cal que allò que recaptem ho donem en als districtes que aguanten una pressió turística més gran. La Ciutat Vella ha d’estar millor que ningú pel que fa a escoles bressol i a residències sociosanitàries’, va respondre.
Enllaços
Array
Array