09.11.2011 - 14:25
La prima de risc italiana s’ha disparat avui per la malfiança dels mercats sobre l’anunci de dimissió de Berlusconi i ha superat de llarg els 500 punts bàsics (el diferencial respecte del bo alemany), el nivell que va desencadenar el rescat de Portugal, Grècia i Irlanda per part de la UE. Aquesta entrada del deute italià en zona perillosa, amb un augment de la rendibilitat dels bons a deu anys del 7%, ha arrossegat a la baixa totes les borses europees. També se n’ha ressentit l’euro, que cau un 1,4% respecte del dòlar. La preocupació als mercats és gran perquè el deute italià és 2,7 vegades més gran que no el d’Irlanda, Portugal i Grècia juntes.
El cost del deute italià supera un nou rècord només l’endemà que el primer ministre italià anunciés que dimitiria. Els mercats del deute han reaccionat en negatiu a la situació italiana, i han col·locat els bons a deu anys en una situació crítica, bo i arrossegant la borsa de Milà, que registra pèrdues per sobre del 2,6%.
Els analistes consideren la xifra del 7% d’interès pel deute d’un país insostenible. Grècia, Portugal i Irlanda van haver d’acceptar rescats de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional poc després de superar aquesta ‘línia vermella’. De fet, la prima de risc italiana ja ha superat també amb escreix el ‘punt de no retorn’, els 500 punts. Amb tot, un rescat europeu d’Itàlia sembla inviable, ja que és la tercera economia de l’Eurozona.
La desconfiança dels inversors a Itàlia ha fet augmentar el preu del seu deute, una situació que alhora fa més difícil per Roma tornar els diners que té prestats. Com més alt és l’interès, més car és el diner, i de retruc més diners necessita Itàlia simplement per pagar els deutes anteriors. Un interès del 7% suposa per a les arques públiques italianes un cost de 70.000 milions d’euros més l’any en interessos, segons la BBC. Itàlia ha de refinançar fins a 360.000 milions d’euros l’any vinent. En total, el deute total del Tresor italià arriba a 1,9 bilions d’euros, al voltant del 120% del PIB.
Itàlia tenia prevista una subhasta de bons per demà per valor de 5.000 milions d’euros, però no està clar que el govern la pugui -o la vulgui- tirar endavant tenint en compte la volatilitat del mercat. L’anunci de Berlusconi que deixaria el càrrec no ha aconseguit tranquil·litzar els mercats, que preveuen encara un període llarg d’incerteses a Roma. De fet, ‘Il Cavaliere’ va prometre marxar, però només quan s’aprovin les reformes i retallades exigides per la UE. Tampoc es descarten eleccions anticipades, un escenari que els inversors interpreten amb confusió. Alguns experts apunten que els mercats apostarien per un govern de coalició nacional, a l’estil del que es prepara a Grècia.